Primăria municipiului Botoșani se confruntă cu cea mai gravă situație financiară din istorie. Instituția este obligată să plătească o sumă colosală, care ar putea însemna în termeni economici falimentarea orașului.
Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc a trimis săptămâna trecută o ”Somație Mobiliară” municipalității, prin care solicită ”ca în termen de o zi” să achite nici mai mult, nici mai puțin de 89.927.229,45 de lei.
Executarea silită survine unui proces pe care SC Termica SA, prin lichidatorul judiciar Constantin Lulu Dascălu, l-a intentat Primăriei Botoșani pentru anularea unei facturi prin care patrimoniul acestei societăți a fost trecut municipalității și apoi nou înființatei SC Modern Calor SA.
Procesul a fost câștigat de lichidator la Tribunalul Suceava, Primăria Botoșani a contestat hotărârea, însă acțiunea i-a fost respinsă de Curtea de Apel Suceava.
În 2020, Primăria Botoșani a formulat recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
Înainte însă ca instanța supremă să se pronunțe, SC Termica SA a solicitat Judecătoriei Botoșani și a obținut cererea de executare silită.
Din gigantica sumă menționată, nici măcar jumătate, mai exact doar 40,1 milioane lei reprezintă debitul propriu-zis, restul de 48,9 milioane lei fiind dobânda calculată din 2010.
La aceasta se adaugă și cheltuielile de executare pretinse, care se ridică la 895.815 lei, adică aproape 9 miliarde de lei vechi.
Fosta societate de termoficare a orașului a acumulat datorii de circa 120 de milioane de lei până în anul 2010, când a intrat în faliment. Patrimoniul său a fost transferat la Primăria Botoșani, iar ulterior către noua societate înființată, SC Modern Calor SA. Pentru recuperarea datoriilor Termica, a fost desemnat un lichidator, în persoana lui Constantin Lulu Dascălu, care de-a lungul anilor și-a însușit această misiune.
„Suma pe care municipiul Botoșani trebuie să o plătească este extrem de mare, practic cât tot bugetul pe care-l avem, 90 de milioane de lei. Nu mai avem nimic de făcut în această situație decât să cerem un sprijin de la Guvern, deciziile fiind executorii și primind aceste hârtii de la executorii judecătorești care pot pune poprire pe conturi și pe veniturile proprii pe care le avem”,
Cosmin Andrei, primar Botoșani.
Ca și cum nu ar fi fost suficient, pe 3 martie 2021, SC Termica SA a mai câștigat un proces la Curtea de Apel Suceava prin care solicita 6.512.775 lei cu titlu de daune, reprezentând fructe civile cuvenite proprietarului, la care se adaugă dobânda legală calculată de la data formulării cererii de chemare în judecată – 10.03.2017 – până la plata efectivă a sumei. Litigiul ar privi punctele termice pe care Primăria Botoșani nu le-ar fi predat la timp societății Termica și de pe care ar fi continuat câțiva ani să încaseze chirie. Și în acest caz municipalitatea a formulat recurs, numai că, asemeni celuilalt litigiu, până ce să se pronunțe și ICCJ, SC Termica SA a obținut pe 20 aprilie, prin același cabinet, încuviințarea executării silite.
Cumulat, se ajunge astfel la neverosimila sumă de 96.440.004 lei, echivalentul a 19,57 de milioane de euro, bani pe care Primăria Botoșani nu îi încasează pe parcursul unui an întreg din taxe și impozite.
Dacă s-ar stinge această datorie, anul acesta, în oraș nu ar mai exista bani pentru niciun fel de investiție, dar nici pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare, de la iluminat stradal la salubrizare.
„Situația este dramatică, sunt niște demersuri făcute în 2010 pentru că așa au considerat cei care au condus Primăria atunci, să poată accesa fonduri europene și s-au transferat bunuri de la societatea Termica pe Modern Calor pentru accesarea fondurilor europene. Din păcate, fondurile europene sunt în cuantum cam tot de aceeași sumă pe care trebuie să o plătim, nemaivorbind de faptul că sunt doar 10.000 de beneficiari ai sistemului integrat de încălzire. Un management cu adevărat defectuos care ne pune într-o mare dificultate, foarte, foarte greu de gestionat. Dacă nu primim sprijinul Guvernului pentru a stinge această obligație de plată, nu vom mai face nimic pe viitor, în municipiul Botoșani”,
Cosmin Andrei, primar Botoșani.
Falimentul Termica a fost declarat în 2010, în cel de-al doilea mandat al lui Cătălin Flutur, care astăzi crede că, „noi am făcut ceea ce trebuia să facem”.
A fost atunci o acțiune concertată pe care Primăria Botoșani, Consiliul Local și SC Termica SA au făcut-o pentru a putea accesa fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare. Condiția impusă de UE pentru acordarea finanțării era ca societatea care administra sistemul de termoficare să nu aibă datorii. Așa că SC Termica SA a fost băgată în faliment, iar Ion Diaconu a părăsit-o din postura de director general și s-a înființat Modern Calor cu, ați ghicit, Ion Diaconu, director general. O nouă societate de termoficare, fără datorii la stat și care a atras...
„Fonduri europene de 45 de milioane de euro. Aia era soluția absolut normală. Trebuia, cine accesează, Termica, să fie eligibilă. Ca să fie eligibilă nu trebuia să aibă datorii la bugetul de stat. Atunci, noi am făcut-o efectiv pentru 45 de milioane de euro și pentru că o cerea sistemul. Ulterior, ce se întâmplă, nu vreau eu să spun prea multe despre lichidator, dar banii ăia nu știu cât se duc la stat și cât se duc la lichidator”,
Cătălin Flutur, fost primar
Grosul proceselor pe uriașele sume s-a pierdut în cel de-al treilea mandat de primar al lui Cătălin Flutur, însă acesta a vorbit tocmai despre o oarecare lipsă de reacție a Primăriei Botoșani față de niște decizii de la Curtea de Apel Suceava, ale unui complet care ar fi avut legături cu lichidatorul Termica.
Și a mai arătat că, oricum ar fi fost, datoriile ar fi curs de-a lungul anilor, iar statul ar fi depus toate diligențele pentru a le recupera.
„Datoriile erau acumulate într-adevăr de societate când nici măcar nu eram eu primar, era dl Egner. S-a adunat un cârd de datorii. A fost singura șansă de salvare pentru a face ceva pentru sistem. Este un sistem care funcționează nu bine, ci foarte bine și asta am considerat noi că trebuie făcut. Până la urma urmei, statul își revendică niște datorii pe care societatea le avea la momentul respectiv, iar lichidatorul a recuperat niște bani și vrea să recupereze mai mult. Și-a luat pe de o parte partea lui. Sunt niște calcule pe care le face cineva. La urma urmei eu sunt mulțumit că orașul are o societate nouă, un sistem nou, mai bun decât în oricare alt oraș”,
Cătălin Flutur, fost primar
Nu în ultimul rând, Cătălin Flutur susține că Primăria are puterea financiară de a stinge această datorie și chiar este curios de modul în care actuala administrație va reuși să gestioneze această situație.
De-a lungul anilor, Primăria Botoșani a cedat către lichidatorul Lulu Dascălu și în jur de 30 de puncte termice spre valorificare, pentru recuperarea datoriei.
Orașul a ajuns în cea mai gravă situație financiară cel puțin de după revoluție încoace din cauza încăpățânării unor edili și directori de a ține în viață un sistem care a asigurat posturi pentru clientela politică. S-au cheltuit 45 de milioane de euro pentru o termoficare care mai are doar în jur de 10.000 de abonați casnici, iar acum toți botoșănenii trebuie să plătească aproape 20 de milioane de euro.
Aceasta după ce aceiași botoșăneni care locuiesc la bloc sunt obligați în bună parte de o mulțime de ani să plătească facturi la SC Modern Calor SA, deși nu sunt abonați ai societății și nu au contract de furnizare. De asemenea, ani buni compania a primit în jur de 10 milioane de lei drept subvenție, inclusiv pentru 2021 fiind prevăzuți peste 6 milioane de lei în bugetul local pentru subvenționarea societății. Aceasta după ce s-au cheltuit 45 de milioane de euro pentru modernizarea termoficării!!!
În ciuda tuturor acestor lucruri, de la cheltuirea unei sume uriașe pe un proiect european și până la finanțarea unității prin tot felul de metode improprii economiei de piață, SC Modern Calor SA nu poate vinde gigacaloria la prețul de producție întrucât ar fi unul prea scump pentru majoritatea abonaților săi și, ca atare, din taxele și impozitele strânse de la toți cetățenii, municipalitatea continuă să o subvenționeze.
Din momentul în care municipalitatea a băgat în faliment SC Termica SA și ”a scos din joben” SC Modern Calor SA, Botoșăneanul a tras un semnal de alarmă asupra celor ce se petreceau. Cum însă atunci, mai toți factorii implicați erau membrii aceluiași partid, aflat la guvernare, nu s-a sinchisit cineva să blocheze uriașa manevră. Iar acum culegem roadele.
Iată ce am scris atunci: Inginerii financiare de zeci de milioane euro la CJ şi Primărie
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL