Botoșănenii plecați în străinătate nu prea mai dau pe la dentist: Au devenit o raritate

Străinii au devenit o raritate la cabinetele stomatologice. Românii care lucrează în afară ţării ajung la dentist doar în caz de urgenţă, şi atunci aleg serviciile cele mai ieftine.

 

Cozile din perioada verii au luat sfârșit

Potrivit Bună Ziua Iași, povestea cozilor din perioada verii când românii din Spania sau Italia se înghesuiau la specialiştii ieşeni a luat sfârşit, iar medicii spun că pot număra pe degetele de la o mână câţi străini le cer servicii în ultima vreme. „Este foarte slab. Foarte puţini, însem­nând două persoane. Anul acesta, vara aceasta, mişcarea este foarte slabă. Nu mai există acea afluenţă din anii trecuţi. Boom-ul din 2007-2009 a fost o poveste unde, indiferent de locaţia în care se afla cabinetul medicului dentist, vara erau cereri. Acum nu e aşa. Nu mai este ce a fost, este foarte slabă mişcarea de vară anul acesta. Şi anul trecut a fost slăbuţă, dar anul acesta este foarte slabă“, a precizat dr. Andrei Postolache, medic dentist.

”Se lucra de dimineaţa devrme pentru a termina la timp”

Această problemă a fost semnalată şi de tehnicienii dentari, care susţin că uneori ajung să şomeze, tocmai din lipsă de cereri. „Înainte lucram aproape tot timpul. Se lucra de dimineaţa devrme pentru a termina la timp, pentru a face faţă cererii, dar în ultimii ani nu mai este aşa. Lucrurile s-au schimbat şi cererea a scăzut foarte mult. Nu aveam de lucru uneori. Vara aceasta au fost zile în care efectiv am stat, fiindcă nu era de lucru“, a spus un tehnician dentar ieşean.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) din Iaşi spune că adresabilitatea a scăzut cu jumătate în ultimii ani, iar cei care mai ajung pe la medicul stomatolog o fac doar pentru un control sau au o urgenţă ce nu mai poate fi amânată.

„Adresabilitatea a scăzut foarte mult faţă de anii ante­riori. Mulţi vin şi îşi rezolvă pro­blemele strict urgente şi amână ceea ce este mai complicat pentru alte ocazii. Nu mai este adresabilitatea nici măcar de anul trecut sau de acum doi ani, au scăzut şi mai mult. Până în 2010 au fost, dar de atunci a scăzut adresabilitatea undeva la 50%. Eu de pildă, la cabinetul meu, am pacienţi care au fişe de acum şase, şapte ani şi ei veneau în fiecare an la un control. De vreo doi ani de zile, din toţi, doar 20-30% au mai venit să se intereseze de ce se întâmplă cu sănătatea lor buco-dentară“, a explicat dr. Constantin Rădă­uceanu, preşedintele CMD Iaşi.

Situația de la Iași e la fel și la Botoșani


Cel mai adesea, românii care lucrează în afara ţării invocă problemele financiare ca principal motiv ce îi face să evite vizita la medicul dentist. Iar în majoritatea cazurilor se aleg serviciile cele mai ieftine. „Nici pretenţii în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor sau a materialelor care se utilizează, mai ales în protetica dentară, nu mai există. Se merge pe aliaje comune, unii pe lucrări din fotopolimerizate, mai puţin porţelanul care era solicitat în mod special. Se merge pe lucrări simple, comune, mai ieftine din punct de vedere financiar“, a adăugat dr. Rădăuceanu.


Situaţia de la Iaşi este de asemenea întâlnită şi în alte judeţe ale Moldovei, precum Botoşani sau Suceava. Singurele oraşe unde „stranierii“ încă mai apelează la medicul dentist pe durata verii, în mod cât de cât constant, sunt Bucureşti, Timişoara sau Braşov.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:35631:BLITZ REPORTAJ Explozie de bucurie în buricul târgului cu stranieri întorși de la schimbatul pamperșilor la italieni  ]]