Planta miraculoasă pe care oamenii o consideră buruiană, vândută pe sume mari în străinătate

Planta cu proprietăți nutritive este folosită de români ca nutreţ pentru animale.

 

Buruiana-minune

 

O plantă pe care românii o ignoră și o calcă în picioare, se vinde pe sume fabuloase în străinătate. Peste hotare, aceasta este considerată un adevărat remediu natural, având beneficii uimitoare asupra organismului.

 

Din vremuri vechi, omul a găsit soluții pentru rezolvarea problemelor de sănătate prin remedii naturale. Spre exemplu, unele plante sunt miraculoase și pot vindeca boli grave. O astfel de plantă se regăsește și în România, dar puțini cunosc proprietățile fantastice ale acesteia.

 

Portulaca Oleracea sau, așa cum o știu românii, drept iarba porcului sau grașița este o adevărată comoară. Nu este deloc pretențioasă, crește fără probleme în gospodăriile românilor, însă, mulți încearcă să scape de ea. Planta este folosită ca hrană pentru animale, iar românii care îi cunosc beneficiile pot fi numărați, potrivit romaniatv.net.

 

Foarte bună pentru ficat

 

Recent, dr. ing. Costel Vânătoru, cercetător științific la Stațiunea de la Buzău, a vorbit pentru Adevărul despre beneficiile pe care această plantă le are. Acesta a spus că iarba porcului este bogată în Omega 3 și că poate concura cu succes cu peștele la acest capitol. Mai mult, fiind o plantă fără tratamente chimice, ea poate fi utilizată ca un remediu medicinal natural.

 

În afara faptului că la noi poate fi recoltată din flora spontană, ea nu are tratamente chimice, nu are boli, nu are dăunători. Vorbim de o plantă valoroasă care e la concurenţă cu peştele în ceea ce priveşte conţinutul de Omega 3. Este foarte bună pentru ficat. Noi avem această reţinere pentru că nu am avut-o în tradiţia noastră, însă în ţări cum ar fi Cipru aceasta este pusă şi la murat, deci păstrată foarte bine şi peste iarnă, în saramură, oţet”, a declarat Vânătoru.

 

Planta preferă solurile ușoare, nisipoase, bogate în substanțe nutritive și are un gust acrișor, deținând o cantitate mare de vitamina C.

 

Nu are un gust rău, însă oamenii sunt reticenţi faţă de ea pentru că o văd ca o buruiană şi mai ales că a căpătat această denumire populară de iarba porcului. Au reţinere deocamdată, dar dacă trec de această barieră, au curaj să guste câteva frunze, îşi dau seama că au în faţă o plantă deosebită, cu un gust deosebit”, a mai adăugat acesta.

 

(Foto: captură video La Tara)