Botoșăneanca de la ”Crimele Comunismului” a DEMISIONAT: Am întâmpinat piedici constante / Un gest necesar

La doi ani de la instalarea în funcție și după îndelungi războaie cu propriii angajați, dorohoianca a demisionat, acuzând însă ”piedici constante din partea anumitor instituții ale statului sau atacuri virulente la adresa vieții private”.

 

​Președintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc (IICCMER), Alexandra Toader, a demisionat luni din funcție.

 

Ea invocă „piedici constante din partea anumitor instituții ale statului sau atacuri virulente la adresa vieții private”.

 

„În pofida efortului sistematic în care m-am ancorat, am întâmpinat piedici constante din partea anumitor instituții ale statului sau atacuri virulente la adresa vieții private, acțiuni care mi-au provocat un grav prejudiciu de imagine, în ciuda lipsei de consistență a falsurilor lansate în spațiul public. Este regretabil faptul că privarea unor salariați / terțe persoane de privilegii financiare și de orice altă natură (privilegii de care unii au beneficiat anterior și care pot fi plasate la limita legii) a generat acțiuni abjecte, cu scopul inducerii în eroare a celor mai înalte foruri decizionale”,

Alexandra Toader pe Facebook.

 

Dorohoianca Alexandra Toader a fost numită în funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în ianuarie 2020, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban. Aceasta deținuse anterior funcţia de membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

 

Ea l-a înlocuit la conducerea Institutului pe Radu Preda. Odată cu instalarea sa pe funcție, Institutul a intrat într-o zonă a conflictelor între conducere și angajați, cei din urmă fiind și fondatori ai instituției.

 

Alexandra Toader, care potrivit declarației de avere are domiciliul declarat în Dorohoi, este licențiată în Istorie, având un master în „Istoria comunismului în România“ și un doctorat în Istorie, obținut la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași.

 

 

”Este o eliberare”

 

O reacție a venit din partea lui Gheorghe Petrov, unul dintre foștii angajați ai Alexandrei Toader, cel care, la Botoșani, s-a ocupat și de cazul lui Mugur Călinescu.

 

Gheorghe Petrov spune că demisia Alexandrei Toader este ”un gest necesar de mai multă vreme”.

 

”Ca unul care am lucrat cu acest Institut încă de la înființarea sa, pot doar să spun că este o eliberare. De la demiterea nejustificată a pr. Radu Preda, în ianuarie 2020, nu am mai avut loc în planurile noii conduceri. TOATE proiectele de arheologie recentă aflate în derulare sau în pregătire, de cercetare în teren pentru documentarea cazurilor de asasinate individuale sau colective, de identificare a locurilor de înhumare și apoi de recuperare a osemintelor victimelor comunismului au fost blocate de ex-președinta instituției. Detașarea mea nu a mai fost prelungită, dar nici alte forme de colaborare nu s-au găsit. Pur și simplu, nu s-a dorit în mod evident continuarea acestui gen de muncă cu profunde și multiple implicații, indispensabil pentru dovedirea și documentarea reală și concretă a crimelor comunismului. Asta s-a întâmplat cu întreaga activitate a Institutului.

Cu toate că, după un mandat întreg și începutul celui de al doilea, pr. Preda lăsase destule proiecte care trebuiau doar continuate. Legat de citarea unilaterală, adică incorectă jurnalistic, a unei așa-zise anchete despre activitatea pr. Preda, pot să spun, alături de oameni de bine și cu capul pe umeri, că a fost o lucrătură tipică. Nu are rost să mai comentăm. Aducerea acestei pseudo-anchete în discuție exprimă teama că o figură de anvergura, inclusiv internațională, a pr. Preda ar putea reveni la IICCMER. Eu mărturisesc că aș fi primul care m-aș bucura. În rest, rămâne de maximă actualitate: lăsați ca de memoria unui popor să se ocupe cei care fac parte din el! Nu vă atingeți de ceea ce este mai adânc!”,

arheolog Gheorghe Petrov

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store