Boala secolului, cauzată de părinții „uituci” – AFLĂ ce riscă mamele care își lasă copiii „în grija” calculatorului

Părinții care își neglijează copiii plătesc deja pentru starea precară în care se găsesc pruncii lor, legea prevede sancțiuni pentru astfel de cazuri. Cum rămâne însă cu tendința de a petrece tot mai mult timp în fața calculatorului? Noua strategie a Guvernului privind protecția copilului prevede ca și copiii care petrec mai mult de patru ore în fața unui computer să fie considerați neglijați.

 

Noua strategie prevede câteva modificări legislative, și vine cu noutatea că părinții care își „uită” copiii în fața calculatorului sau a oricărui alt dispozitiv electronic, riscă să fie amendați.
În anul 2014, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, au ajuns 32 de cazuri cu neglijare în familie, majoritatea fiind situații semnalate de cadrele didactice.
Primele semne că un copil este neglijat acasă, spune directorul-adjunct al DGASPC, Alexandru Colbu, sunt traumele pe care acesta le afișează în public, semnele de vânătăi, scăderea în greutate. „Copilul este iritat, nervos, nedezvoltat, iar profesorii sesizează asta și își pun semne de întrebare, atunci intrăm noi pe fir. Intervenim cu diferite soluții, ultima este instituționalizarea, dar până acolo, facem tot posibilul ca acest copil să rămână în familie. Avem posibilitatea de a accesa fonduri financiare prin diferite fundații, ca acest copil să o ducă bine, dar în familie”, a precizat acesta.
În ceea ce privește modificarea legislativă care ar putea introduce și dependența de tehnologie printre semnele neglijării, Alexandru Colbu s-a pronunțat:
„Eu, ca părinte și, după experiența mea de la Protecția Copilului, pot să-mi dau seama că asta este o boală a secolului în care trăim, nu doar copilul este dependent, și noi, ca adulți. Fără calculator nu ai ce face. Bine, ei trebuie supravegheați, trebuie limitat timpul de accesare a internetului, chiar și noi la centre avem o anumită perioadă pe zi în care le permitem să intre pe calculator, dar sunt monitorizați”.
În Botoșani, s-au înregistrat în ultima perioadă cazuri în care copiii au ajuns în atenția autorităților din cauza utilizării excesive a rețelelor sociale.
(C.B.)
CITEȘTE:
 Adolescentă din Botoșani, cât pe ce să-și pună capăt zilelor din cauza răutăților de pe Facebook!