Banii de festivități ai unei primării din Botoșani, folosiți pentru masa caldă a elevilor: Era dramatic şi am zis că trebuie să facem ceva

Peste 100 de elevi mănâncă mai bine ca acasă, din banii care ar fi trebuit alocaţi pentru lapte şi corn, zilele comunei şi alte sărbători populare.

 

În judeţul Botoşani, sute de elevi se duc flămânzi la şcoală. Mulţi şcolari din mediul rural nu au bani la şcoală şi nici pachet. Acasă, de multe ori se mulţumesc cu o ciorbă şi câteva alimente de bază.

 

Autorităţile locale dintr-o comună botoşăneană au hotărât să dea o masă caldă elevilor, la şcoală. Decizia a fost luată după o anchetă socială care a arătat că mulţi elevi stau flămânzi la ore, iar acasă mănâncă sporadic mâncare cu adevărat hrănitoare. Banii au fost luaţi din bugetul local.

 

În comuna Drăguşeni, după o anchetă socială, care a dezvăluit această realitate cruntă, autorităţile locale au decis ca măcar la şcoală să le ofere o masă consistentă.

 

 

”Era dramatic şi am zis că trebuie să facem ceva”

 

Primarul din Drăguşeni, Eugen Nechita, spune că în urmă cu aproximativ un an a făcut o anchetă socială în comună pentru a vedea în general situaţia economică a localnicilor. Rezultatele l-au pus pe gânduri. Primarul a ajuns la concluzia că mulţi copii merg flămânzi la şcoală. Alţii mănâncă nesănătos, ce apucă, pufuleţi sau chips-uri, scrie Adevărul.

 

Atunci s-a gândit să iniţieze un proiect prin care, măcar la şcoală, să le ofere o masă consistentă, aproape zilnic.

 

”Noi am pornit acest proiect după o serie de vizite cu asistenţa socială, dar şi cu asistentul comunitar prin comună, pe la oameni. Ne-am dat seama că este necesar să-i ajutăm pe copii, pentru că nu toţi au posibilităţi. Sunt mulţi care lucrează în agricultură, au mulţi copii, puţine surse de venit sau chiar deloc. Era dramatic şi am zis că trebuie să facem ceva. Am pus cap la cap lucrurile şi analizând în Consiliul Local, împreună cu profesorii am decis să oferim, la şcoală, copiilor o masă caldă. Ceva consistent care să le alunge foamea şi să-i ajute să se concentreze la ore”, spune primarul Eugen Nechita.

 

Mâncarea caldă urma să fie adusă de la o firmă de catering dintr-o zonă apropiată, pentru a se menţine caldă.

 

 

Peste 100 de copii hrăniţi din bugetul local

 

Pentru ca fondurile să ajungă, încă de anul trecut mâncarea caldă a fost oferită iniţial elevilor din clasele primare şi preşcolarilor.

 

În total - peste 100 de copii hrăniţi zilnic. Pachetul alimentar cald costă 10 de lei de copil şi conţine în general un meniu echilibrat cu carne, legume, dar şi desert. Banii pentru mâncarea copiilor sunt asiguraţi din bugetul local.

 

Mai precis, autorităţile locale spun că de mai bine de doi ani au renunţat la toate festivităţile, inclusiv zilele comunei, pentru economii. Iar toate aceste fonduri au fost direcţionate pentru masa copiilor.

 

”Noi nu mai făceam zilele comunei. Şi nici alte chestiuni inutile. Am direcţionat fonduri către un dispensar, către şcoli, inclusiv această masă caldă. Ne-am dat seama că din bugetul local, făcând economie, puteam asigura hrană şi pentru ciclul gimnazial”, spune primarul.

 

De altfel, au început demersurile pentru ca şi ceilalţi 150 de elevi, de clasele V-VIII să primească masă caldă la şcoală.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store