ATENȚIE, dacă sunteți prinși cu astfel de carne, se confiscă și se incinerează

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) vor acorda o atenție sporită comerțului de carne de porc din județul Botoșani.

 

Monitorizarea strictă va fi aplicată mai ales la produsele de carne importate din Ucraina sau Republica Moldova, alerta privitoare la pesta porcină fiind încă în vigoare. 

”Măsurille încă nu au fost ridicate în Ucraina, cunoaștem doar că în Republica Moldova măsurile au fost ridicate pe cele două focare”,
Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA

Vor fi de asemenea menținute și măsurile de la punctele de trecere a frontierei Rădăuți Prut și Stânca Costești iar carnea de porc ce va fi depistată aici va fi confiscată. 

”Ambele țări sunt mari consumatoare de carne de porc datorită tradiției, trebuie să fim foarte atenți, nu este permisă trecerea preparatelor din carne de porc din Republica Moldova în Ucraina, tot ce se trece de acolo încoace se confiscă și se incinerează conform legii”
Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA

Pesta porcina africana (PPA) este o boala periculoasa, fara tratament sau vaccin in momentul de fata, care afecteaza speciile domestice si salbatice de porcine.

 

Cand devine evidenta, boala poate avea diferite forme: preacuta, acuta, subacuta si cronica. 

 

Simptomele formelor preacuta si acuta sunt:

- moartea subita a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza mortii
- febra ridicata, de 40 - 42 grade
- inrosirea pielii (vizibila doar la speciile de porcine cu pielea palida), in special la varful urechilor, coada, extremitati distale, pe piept si in zona abdomenului
- scaderea apetitului, apatie, cianoza si lipsa de coordonare motorica la 24-48 de ore inaintea mortii
- voma, diaree (uneori chiar cu sange), scurgeri din ochi
- moarte in cel mult 20 de zile
- avort