Angajaţi de la stat, încurcaţi în ghişee comune pentru declararea veniturilor

 

Ghişeele comune pentru declaraţiile de venit înfiinţate atît la Casa Judeţeană de Pensii cît şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, nu prea prezintă interes pentru botoşăneni. Astfel, ambele ghişee aproape că şomează nefiind înregistrată nici un fel de aglomeraţie a celor care vor să îşi declare veniturile, fiind înregistrate la comun doar 26 de astfel de dosare. Mai mult, nici angajaţii din cadrul celor două instituţii, detaşaţi pe perioadă determinată pentru a prelua contribuţiile sociale nu prea au activitate.
La Casa Judeţeană de Pensii, în prima zi a programului de lucru special pentru preluarea declaraţiilor de venit, doar 9 persoane au depus actele doveditoare în privinţa veniturilor pe care le realizează. Nici una dintre acestea nu a depus declaraţii însă şi pentru asigurările de şomaj. Prima zi pentru angajatul de la AJOFM, detaşat la Casa de Pensii pentru o săptămînă de şefii de la Bucureşti, a trecut astfel fără activitate. „Declaraţii de asigurare depuse în baza ordonanţei 58, ieri au fost 9 pînă la ora 16:00, iar în perioada programului prelungit, pînă la ora 19:00 nu s-a prezentat nici o persoană. Iar astăzi, 21 septembrie, pînă acum s-a depus o singură declaraţie de asigurare”, a declarat Neculae Botezatu, şef serviciu evidenţă contribuabili CJP.
La AJOFM situaţia pare să stea puţin mai bine în sensul că, numărul declaraţiilor de asigurare depuse este de 16. Astfel, în cursul zilei de luni, 7 persoane au apelat la ghişeul comun, în timp ce marţi, 21 septembrie, alte 9. Asemenea colegului de la Agenţia de şomaj încă, nici angajatul de la Casa de Pensii detaşat la AJOFM nu prea a avut ocupaţie, nepreluînd nici un dosar. „Acum la noi de exemplu, nu este nimeni pe holuri, nu este aglomeraţie”, a declarat Gabriela Vranciuc, purtător de cuvînt AJOFM. Chiar şi în aceste condiţii însă, angajaţii celor două instituţii vor trebui să stea la datorie pînă diseară la orele 19:00, aşa cum a fost stabilit programul la nivel central. Şi totul pentru, suma de nici mai mult nici mai puţin de aproximativ 18.000 de lei, adică 180 de milioane de lei vechi, suma colectată la nivelul judeţului Botoşani, conform declaraţiilor de venit depuse de angajatorii care fac obiectul normativelor în vigoare. Şi asta, în condiţiile în care de la ambele instituţii amintite au fost disponibilizaţi cîte un sfert dintre salariaţi şi implicit volumul de muncă a crescut pentru cei rămaşi.