Amplă campanie derulată de ITM Botoșani: Angajatorii din construcții amendați pe capete

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani au efectuat zeci de controale în județ.

 

Campanie la nivel național

 

Campania națională a avut ca scop principal verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități din domeniile: „construcții clădiri”, „lucrări de geniu civil”, „lucrări speciale de construcții”.

 

Campania s-a desfășurat in perioada 1-5 aprilie 2024.

 

Amenzi și avertismente

 

În cadrul acestei campanii, în domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 33 controale (opt desfășurate sâmbăta). S-au dispus 49 măsuri pentru remedierea neconformităților constatate, au fost aplicate zece sancțiuni contravenționale (cinci pentru muncă nedeclarată și subdeclarată, trei pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă și două în baza altor prevederi legale), din care patru avertismente și șase amenzi în valoare totală de 243.000 lei.

 

Au fost depistate 12 persoane prestând muncă nedeclarată, din care nouă  își desfășurau activitatea fără întocmirea contractului individual de muncă și trei persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, motiv pentru care s-au aplicat cinci amenzi în valoare totală de 240.000 lei.

 

Deficiențe constatate în relațiile de muncă

 

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost:

 

  • primirea la muncă fără contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă,
  • primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității,
  • angajatorul nu respectă obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc,
  • angajatorul nu ține evidența orelor de muncă prestate de către salariați, cu menționarea orei de început și de sfârșit a programului .

 

In domeniul securității și sănătății în muncă, în cadrul acestei campanii, au fost efectuate controale la un număr de 35 agenți economici, din care au fost sancționați nouă. Au fost constatate 55 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri, fiind aplicate patru amenzi în valoare de 34.000 lei și 12 avertismente.

 

Deficiențe constatate în SSM

 

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost:

 

  • planul de prevenire și protecție nu conținea măsuri tehnice, sanitare, organizatorice și de altă natură pentru toate riscurile evaluate care să fie aplicate corespunzător condițiilor de muncă specific unității;
  • angajatorul nu a luat măsuri pentru ca toți lucrătorii care manipulează mase să primească în plus o informare adecvată și informații precise cu privire la modul corect de manipulare a maselor și la riscurile la care aceștia se expun, în special dacă aceste sarcini nu sunt efectuate corect;
  • neacordare echipament de protecție;
  • neevaluare echipament individual de protecție în vederea selecționării și dotării lucrătorilor;
  • fișa postului nu conținea prevederi privind securitatea și sănătatea în muncă;
  • lipsa controlului medical la angajare și periodic în vederea stabilirii aptitudinii de muncă, din punct de vedere al securității și sănătății în muncă.

 

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoșani, în domeniile Securitate și Sănătate în Muncă și Relații de Muncă în cadrul acestei campanii este de 277.000 lei.

 

(Foto: adevarul.ro)