Adopție cu lacrimi în ochi la municipiu: un consilier local şi soţia înfiază doi copii instituţionalizaţi după un an de încercări cu sistemul

Atât de mulți copii în centrele de plasament sau la asistenții maternali și… atât de puțini oameni dispuși să îi înfieze. Sau… atât de mulţi adulţi dispuşi să devină părinţi, dar atât de multe condiţii pe care trebuie să le îndeplinească pentru a adopta un copil încât unii nu mai devin părinţi, iar ceilalţi rămân în continuare în grija statului.

 


"La noi, în România, oamenii adoptă câini şi pisici, dar mai puţin copii”

Indiferent de motive, familia unui consilier municipal din Botoşani reuşeşte să reducă numărul minorilor instituţionalizaţi. Profund schimbaţi după ce au colindat lumea, la propriu, în lung şi în lat, Carmen şi Gheorghe Iavorenciuc au decis să adopte doi copii de care încă are grijă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani. Un băieţel şi o fetiţă, care încă nu au făcut vârsta grădiniţei, vor intra cât de curând în familia Iavorenciuc.
„În străinătate, în Australia de exemplu, nu se spune «copilul meu», ci «copiii noştri». Acolo copiii sunt cei mai importanţi, toată lumea are grijă de ei. În Africa copiii sunt trataţi de mici şi primesc responsabilităţi aproape ca nişte adulţi. La noi, în România, oamenii adoptă câini şi pisici, dar mai puţin copii”, afirmă Gheorghe Iavorenciuc.

Emoţii uriaşe

Încă de anul trecut a decis împreună cu soţia sa Carmen să înfieze doi copii, numai că, în ciuda numărului mare de copii instituţionalizaţi din Botoşani şi din toată ţara, procedura încă este una foarte complicată. Aşa că, după depunerea a numeroase acte, după obţinerea unui atestat, s-a ajuns cu băieţelul în instanţă şi se carmen si gheorghe iavorenciucaşteaptă hotărârea judecătorilor, procedura nefiind la fel de avansată şi în cazul fetiţei.
„Suntem foarte emoţionaţi, am cumpărat de toate, soţia îşi ia concediu de creştere a copilului, aşteptăm băieţulul. Noi avem tot ce ne trebuie, nu ducem grija zilei de mâine şi atunci am dorit să facem un asemenea gest, să adoptăm doi copii”, spune Gheorghe Iavorenciuc cu lacrimi în ochi.
Ştie care este viaţa minorilor instituţionalizaţi fiindcă în tinereţe a lucrat ca şi cadru didactic la casa de copii de la Pomârla. Zilele acestea retrăieşte nu doar acele momente, ci şi cele în care a devenit tată, el având doi copii, o fată economist la PricewaterhouseCoopers, în Belgia şi un fiu care locuieşte în Botoşani.  

Peste 1.500 de copii aflaţi la Botoşani în grija statului

Exact 1.518 copii se aflau la data de 1 octombrie în grija DGASPC Botoşani sau a unor fundaţii agreate de instituţie, din care aproximativ o treime erau în grija asistenţilor maternali, adică a părinţilor profesionişti. Cu toate acestea, adopţia unui copil instituţionalizat încă durează undeva la un an de zile. Principiul de bază este acela că adopţia se încheie numai dacă este în interesul superior al copilului. Printre altele, părinţii trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât minorul pe care vor să-l adopte și să îndeplinească garanţiile morale şi materiale dezvoltării armonioase a copilului. De asemenea, trebuie să își dea acceptul părinții biologici, chiar dacă sunt decăzuţi din drepturi și copilul, dacă a împlinit zece ani. Părinţii trebuie să îşi dea acordul în faţa instanţei judecătoreşti, odată cu soluţionarea cererii de deschidere a procedurii adopţiei.

statistica copii DGASPC Botosani

Mai întâi primeşti un fel de atestat de posibil părinte

Evaluarea garanţiilor morale şi materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare se face, pe baza solicitării lor, de către DGASPC, care în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de evaluare decide dacă familia este sau nu aptă să adopte. În cazul unui rezultat favorabil, DGAPSC Botoşani va elibera atestatul de familie aptă să adopte.
Pe parcursul procesului de evaluare, Direcţia este obligată să asigure potenţialilor părinţi servicii de pregătire/consiliere necesare pentru a-şi asuma în cunoştinţă de cauză şi în mod corespunzător rolul de părinte.

Perioadă de probă de 90 de zile

Ulterior, DGASPC Botoşani întocmeşte un plan individualizat de protecţie care poate avea ca finalitate adopţia internă doar dacă demersurile pentru reintegrarea copilului în familia naturală a au eşuat.
Direcţia în a cărei rază teritorială domiciliază copilul va sesiza, în termen de 30 de zile de la finalizarea demersurilor, instanţa judecătorească de la domiciliul copilului, pentru a se încuviinţa deschiderea procedurii adopţiei interne.
Adopţia nu poate fi încuviinţată de către instanţă decât după ce copilul a fost încredinţat pentru o perioadă de 90 de zile persoanei sau familiei care doreşte să-l adopte, astfel încât instanţa să poată aprecia, în mod raţional, asupra relaţiilor de familie care s-ar stabili dacă adopţia ar fi încuviinţată.
Instanţa judecătorească va admite cererea de încuviinţare a adopţiei numai dacă, pe baza probelor administrate, şi-a format convingerea că adopţia este în interesul superior al copilului.

Doi ani DGAPSC stă cu ochii pe părinţii adoptivi

În termen de 5 zile de la rămânerea irevocabilă a hotărârii judecãtoreşti prin care s-a încuviinţat adopþia, Direcţia care a participat la judecarea cererii de încuviinţare a adopţiei va înştiinţa în scris părinţii biologici. Ulterior, DGASPC va urmări şi va întocmi rapoarte trimestriale cu privire la evoluţia copilului şi a relaţiilor dintre acesta şi părinţii săi adoptivi pe o perioadă de cel puţin doi ani după încuviinţarea adopţiei. De asemenea, Direcţia de la domiciliul copilului are obligaţia să asigure părinţilor adoptivi servicii post-adopţie.

Foarte puţine adopţii

Acestea sunt doar o parte a paşilor legali ce trebuies parcurşi pentru o adopţie. Poate şi din aceste motive în prima jumătate a acestui an doar zece copii au fost adoptaţi din centrele de plasament a DGASPC Botoşani.  De asemenea, în 2012 au fost 12 adopții, iar în 2013 s-au consemnat 20 de adopții la nivel de județ.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
VEZI ŞI:
 Asta da dragoste pentru soţie! Un consilier municipal şi-a transformat apartamentul în… centru medical – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Inimi frânte de copii:  Zeci de orfani și-au găsit familii printre străini