Actori reali într-un film fals, joi dimineață la Prefectura Botoșani – FOTOGALERIE & VIDEO

Sala mare a Instituției Prefectului s-a umplut din nou joi dimineață, la ora 9:00.

 

Atunci s-a întrunit Grupul de Lucru pentru Combaterea Bolilor compus din reprezentanți ai mai multor instituții publice de la Botoșani dar și primari din teritoriu.

 

În prim plan, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSPSA) care a simulat apariția unui caz de pestă porcină africană la un animal din comuna Curtești.

 

S-a pornit de la grupul de lucru ce se întrunește în astfel de cazuri, până la intervenția în teren, adică în ograda persoanei cu animalul infestat.

 

”Consider că este un exercițiu binevenit având în vedere faptul că în țară avem deja apărut un focar de pestă porcină la Satu Mare”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani  

 

 

Directorul executiv al DSVSA, Minodora Vasiliu a declarat că acțiunea a fost pregătită în contextul apariției focarului de pestă porcină africană de la Satu Mare, dar și în contextul în care Botoșaniul este vecin cu Ucraina și Republica Moldova, țări în care au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire a porcilor cu respectiva boală.

 

”Un astfel de exercițiu este necesar din cauza pericolelor și alertelor maxime pe care le avem și, mai ales, apariției, în ultimele zile, a unui focar de pestă porcină la Satu Mare. Acest exercițiu îl facem pentru a vedea și practic și scriptic, ce se poate întâmpla într-un astfel de caz. Este în ajutorul comunităților locale, în ajutorul tuturor proprietarilor pentru că își dau seama și de impactul economic pe care îl are această boală și de seriozitatea pe care trebuie să o avem în respectarea informațiilor și a restricțiilor”,

Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA

 

Pesta porcină africană este o boală extrem de gravă specifică animalelor domestice și sălbatice care se desfășoară într-un mod agresiv, cu un procent de mortalitate de peste 95%. Odată pătrunsă în teritoriu poate deveni epidemică în scurt timp având efecte dezastruoase, din punct de vedere economic.

 

Nu există tratament pentru pesta porcină. Singura modalitate de eradicare este sacrificarea animalului bolnav dar și a celor suspecte.