66 de angajați din spitale au contestat degeaba comasarea la CJ - VEZI de ce

 

Întruniți marți în ședință consilierii județeni au respins contestațiile depuse de mai mulți angajați ai unităților medicale comasate la ședința de la finalul lunii octombrie. 42 de salariați de la Spitalul de Copii, 15 de la Spitalul de Obstetrică – Ginecologie şi 9 de la Psihiatrie au semnat trei plângeri prealabile prin care susţin nelegalitatea hotărârii privind transformarea acestora în secţii ale Spitalului Judeţean şi solicită revocarea hotărârii.
Primul argument adus este acela că 34 de angajaţi TESA îşi vor pierde locurile de muncă. Iată ce se reclamă, printre altele, în adresa trimisă de angajaţii de la Psihiatrie:
”De luni de zile s-a afirmat că se doreşte doar alipirea unităţii la Spitalul Judeţean, că se vor pierde doar nişte funcţii de directori, să se vor obţine mai mulţi bani, dar în rest toate vor rămâne neschimbate. Tehnic, că este vorba de o majorare a fondurilor pentru clasificarea în gradul III a Spitalului Judeţean, fonduri posibile de primit, nu garantate, aşa cum reiese şi din adresa CAS Botoşani nr. 23183/06.07.2011. Faptul că nu se va pierde nimic, doar se va câştiga, a fost susţinut public de preşedintele Consiliului Judeţean, managerul Spitalului Judeţean, preşedinte CAS, reprezentanţii DSP şi lideri ai sindicatului Sanitas. De luni de zile, toate rapoartele şi afirmaţiile publice s-au dat doar în sensul beneficiului Spitalului Judeţean. S-a afirmat că aceste comasări se fac la nivel de ţară, dar ele în realitate sunt doarte puţine, în câteva judeţe şi au implicat doar spitale cu un număr mic de paturi. În toate aceste luni nici un raport de specialitate nu s-a întocmit în sensul prezentării implicaţiilor tehnice a acestei măsuri de desfiinţare şi transformare a spitalului în secţie. În acest mod salariaţii, consilierii judeţeni şi opinia publică au fost păcăliţi că se vrea doar binele pacienţilor, dar în realitate s-a prezentat doar jumătate de problemă”.
De ce n-ar fi fost necesară comasarea
Adresele trimise de ceilalţi angajaţi din spitale sunt asemănătoare, chiar similare pe alocuri şi ele invocă faptul că pentru asigurarea unei linii de gardă la o specialitate sunt necesare 70 de paturi, nu o secţie. „Spitalul Judeţean are linii de gardă pe specialităţi care nu au aceste 70 de paturi (cardiologie, ORL) şi putea proceda în acelaşi fel şi cu Pediatria”, se mai arată în scrisoare.
Preşedintele CJ a întocmit un răspuns acceptat de consilierii judeţeni în care, printre altele, se menţionează că, potrivit hotărârii adoptate de consilieri, „Mavromati” preia întregul personal aşa cum a fost reglementat la punctul 3 din hotărârea în cuază: „Personalul medico-sanitar, auxiliar sanitar, tehnico-economic-administrativ şi de întreţinere care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă în cadrul unităţilor prevăzute la art.1, alin. 1, 2, 3 se preia de cătere Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani. În aceste condiţii angajaţilor în cauză ne le mai rămâne decăt calea unui proces pentru a se reveni asupra comasării". (S.B.)