5 sfaturi esențiale pentru menținerea sănătății la vârsta a treia

(P) Odată ce înaintăm în vârstă, suntem din ce în ce mai preocupați de starea noastră de sănătate. Perioada reprezentată de bătrânețe este cea mai dificilă din acest punct de vedere deoarece are un impact major asupra independenței și a stilului nostru de viață.

 

Dacă de-a lungul vieții ai dus un stil de viață sănătos, atunci și bătrânețea îți va fi sănătoasă și liniștită. Mai mult de atât, vei diminua șansele de a te îmbolnăvi și vei beneficia de numeroase efecte pozitive.

 

Cu cât te apropii de o vârstă mai înaintată, cu atât trebuie să faci alegeri care să îți îmbunătățească capacitatea de a-ți menține o viață activă și de a te bucura de natură și de oamenii din jurul tău.

 

Una dintre aceste alegeri poate fi casanur.ro - căminul de bătrâni din Timișoara, unde găsești toate condițiile de care un pensionar are nevoie pentru îmbunătățirea calității vieții și îngrijire permanentă.

 

Cu ajutorul personalului calificat, vei înțelege mai bine care sunt etapele bătrâneții și cum poți să te bucuri de aspectele pozitive ale acestei perioade din viața ta. Iată și câteva sfaturi esențiale pentru a-ți menține o stare de sănătate bună:

 

  • Regim alimentar

 

Consumul de alimente nutritive în cantitățile potrivite are un rol important în menținerea unui stil de viață activ. Regimul alimentar ajută în controlarea diverselor afecțiuni precum boli cardiace, tensiunea arterială crescută, diabetul sau osteoporoza.

 

O nutriție inadecvată poate duce foarte ușor la anemie sau alte afecțiuni. De aceea, este important să ții sub control dieta specifică nevoilor tale din această perioadă.

 

  • Exerciții fizice

 

Odată cu înaintarea în vârstă apar și câteva schimbări la nivelul corpului nostru. De aceea, pentru cei mai mulți dintre vârstnicii de astăzi, cele mai mari temeri pe care le au sunt de a deveni din ce în ce mai slabi, mai fragili și mai dependenți de alte persoane.

 

Cele mai vizibile modificări fizice reprezintă apariția ridurilor și a părului alb. Însă, printre cele mai frecvente schimbări pe care le întâlnim la bătrânețe se enumeră slăbirea vederii, pierderea densității osoase și atrofierea sistemului nervos.

 

O rutină a activității fizice ajută la diminuarea problemelor care pot să apară la bătrânețe. Specialiștii susțin că exercițiile fizice regulate sunt asociate cu o mai bună funcționare a creierului și reduc stresul și depresia.

 

  • Consultații medicale

 

Apariția problemelor de sănătate vine la pachet cu mai multe responsabilități în plus. De aceea, este important să fii la zi cu consultațiile medicale pentru a face verificările de rutină și pentru a depista cât mai rapid eventualele complicații.

 

  • Gestionarea stresului

 

Schimbarea stilului de viață după retragerea din viața profesională poate să influențeze apariția stresului. Acesta generează întrebări existențiale din care se poate naște sentimentul de neputință sau de inutilitate.

 

Este important ca la bătrânețe să duci o viață liniștită, care favorizează recreația și care este lipsită de stres și griji.

 

  • Socializare

 

Specialiștii spun că 60% dintre persoanele care ies la pensie suferă de singurătate. Cu toate acestea, în zilele noastre există multe variante de a fi aproape de ceilalți nu doar fizic, ci și virtual.

 

Printre aceste variante se numără rețelele de socializare, prin care poți să socializezi cu persoanele dragi dacă alegeți să vă trimiteți mesaje, fotografii sau chiar să vă vedeți în timp real.

 

De asemenea, există diverse activități interactive prin care te poți apropia de alte persoane și să legi noi prietenii cu ajutorul cărora să simți că ți-ai petrecut timpul util și într-un mod calitativ.

 

Pentru a te bucura cât mai mult de această etapă a vieții, este important să știi care sunt activitățile tale preferate și cum îți dorești să le integrezi în rutina ta zilnică din această perioadă.

 

Urmând sfaturile de mai sus, vei contribui semnificativ la îmbunătățirea stilului tău de viață și la adaptarea mai ușoară la etapa de senioritate în care te afli.