19.200 de lei, noul salariu propus pentru şeful cel mare de la „Apă”, UN MILION de lei într-un an doar pe lefurile directorilor

Consilierii judeţeni au adoptat la mijlocul săptămânii trecute o hotărâre care înlesneşte acordarea celui mai mare salariu de care are parte angajatul unei societăţi comerciale de stat din Botoşani.

 

Revoluţia fiscală, pretext pentru creşterea lefurilor


Ei l-au mandatat pe Iulian Micu, director în cadrul Consiliului Judeţean, să negocieze şi să aprobe indemnizaţiile fixă şi variabilă a membrilor consiliului de administraţie de la SC Nova Apaserv SA şi totodată să semneze actele adiţionale la contractele de mandat ale acestora. Mai departe, membrii CA vor fi cei care vor stabili remuneraţia directorilor.
Deşi hotărârea în cauză face trimitere la o negociere, în realitate lucrurile par să se fi decis deja.
Comitetul de nominalizare şi remunerare din cadrul consiliului de administraţie al operatorului de apă şi canalizare a depus la CJ o notă semnată inclusiv de directorul general şi de cel economic de la SC Nova Apaserv SA privind recalcularea remuneraţiilor brute ale administratorilor şi directorilor.
Motivul invocat pentru majorarea retribuţiilor îl constituie OUG 79/2017, adică acea „revoluţie fiscală” prin care o parte a contribuţiilor sociale obligatorii trec din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
În consecinţă, în amintita notă trimisă Consiliului Judeţean, pentru păstrarea aceluiaşi venit net, s-a propus majorarea brutului, care în cazul directorului general atinge un nivel fără precedent pentru societăţile botoşănene de gospodărie comunală.
De asemenea, este prevăzută și o creștere a remunerațiilor membrilor consiliului de administrație. În premieră, aceștia ar urma să beneficieze și de o cotă variabilă alături de indemnizația fixă, care teoretic se acordă în funcție de îndeplinirea unor indicatori de performanță financiari și nefinanciar. Astfel, nivelul brut propus pentru indemnizațiile membrilor CA, inclusiv cota variabilă, este de 2.790 lei, în timp ce pentru președintele CA suma este de 4.499 lei.  


Un milion de lei pe an doar pentru indemnizaţiile conducerii executive


19.200 de lei


brut este suma trecută în dreptul lui Albert Tănasă.

 

Dar iată situaţia mai exactă a întregii conduceri executive:

 

NUME  FUNCȚIE SALARIU DEC.2017 SALARIUL PROPUS CREȘTERE    
Albert Tănasă director general 16.000 lei 19.200 lei 3.200 lei
Cristina Panait director executiv 10.500 lei 12.600 lei 2.100 lei
Daniela Jîtăraşu director economic 10.500 lei 12.600 lei 2.100 lei
Cristian Romanovschi director comercial 10.400 lei 10.400 lei 2.080 lei
Ady Petruşcă director operaţional 11.400 lei 11.400 lei 2.280 lei
Cătălin Fetcu director tehnic 10.400 lei 10.400 lei 2.080 lei


996.480 de lei,


adică aproape 10 miliarde de lei vechi ar urma să cheltuiască SC Nova Apaserv SA într-un an doar pentru remunerarea directorilor.


Matematica a intrat la apă: Se măreşte cu 20%, „deci nu există nici o diferenţă”

 

Radu antonProiectul de hotărâre a generat ceva discuţii în plenul CJ. Fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu putea crede că suma trecută în dreptul directorului general este reală.


„În documentaţie sunt prezentate indemnizaţiile salariale ale conducerii societăţii Nova Apaserv. Dacă 4.000 de euro salariul managerului este adevărat şi este la noi, în Botoşani?”


Radu Anton, consilier judeţean PNL.


Preşedintele CJ Botoşani a evitat să dea un răspuns şi a cerut beneficiarului, prezent în sală alături de toţi directorii adjuncţi, să răspundă. Albert Tănasă a explicat că se majorează doar salariul brut pentru a se putea acorda în continuare aceeaşi sumă netă. Aceasta înseamnă că, oricum vor creşte cheltuielile de personal, adică o parte mai mare din banii încasaţi pe apă şi canalizare de la botoşăneni va merge pe lefuri. El a făcut trimitere la OUG 90/2017 care prevede că, remunerațiile brute ale administratorilor și directorilor prevăzute în contractele de mandat încheiate conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, pot fi recalculate pentru a fi puse în acord cu noile contribuții sociale obligatorii stipulate în OUG 79/2017 pentru modificarea și completarea Codului Fiscal.   


„În ceea ce priveşte conducerea executivă a societăţii, repet, din 2015 nu a fost nici o modificare şi nici nu este cazul acum, nici la partea fixă, nici la partea variabilă. S-a făcut referirea că aceste sume prezentate includ la ora actuală acea creştere cu 20% în baza ordonanţei 90 de trecere a contribuţiilor de la angajator la angajat, deci nu există nici o diferenţă faţă de ceea ce s-a stabilit în anul 2015 şi vorbim de acele sume brute care acum, după cum ştiţi, indiferent că vorbim de o indemnizaţie sau de un salariu în baza Codului Muncii, trebuie să dăm jos 43% ca să vorbim de o sumă netă”,


Albert Tănasă, director general SC Nova Apaserv SA.

 

„Când tu ai o asemenea retribuţie, parcă cel care câştigă 1.500 sau 2.000 de lei pe lună, nu te mai interesează cu ce-şi plăteşte ratele”

 

gheorghe vazdoagaPână şi unul dintre consilierii judeţeni social-democraţi a avut obiecţii, exprimându-şi speranţa că, mai departe, consiliul de administraţie va analiza cu multă responsabilitate retribuţia şi cota variabilă.


„Pentru că, ştiţi prea bine, la Nova Apaserv este o problemă foarte mare privind diferenţa extraordinar de mare dintre salariul conducerii şi al angajaţilor. De altfel, din informaţiile pe care le avem cu toţii, nu numai eu, mocneşte un conflict de muncă şi tind să cred că oamenii au dreptate, sindicatul are dreptate. Pentru că, atunci când tu ai o asemenea retribuţie, parcă cel care câştigă 1.500 sau 2.000 de lei pe lună, nu te mai interesează cu ce-şi plăteşte ratele, cu ce-şi creşte copiii”,


Gheorghe Vâzdoagă, consilier judeţean PSD.


Iar afirmația alesului social-democrat se bazează pe faptul că o mulțime de angajați ai societății, în general cei care merge pe teren și efectuează cele mai grele munci, sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

 

Pentru Macaleţi erau mulţi directori la „Apă” doar în campania electorală

 

costica macaletiTrebuie amintit că toate aceste lucruri se întâmplă după ce, în campania electorală din 2016, Costică Macaleţi a afirmat în repetate rânduri că la SC Nova Apaserv SA sunt prea mulţi directori, iar salariile acestora sunt prea mari. După ce a dobândit mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean, numărul directorilor a rămas acelaşi, iar salariile au început să crească. Demn de menţionat este că nota în care se propun noile salarii nu a fost încărcată pe site-ul Consiliului Judeţean, acţionarul majoritar al societăţii, acolo unde sunt prezentate proiectele de hotărâri cu expunerea de motive şi raportul de specialitate. 

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

 

download from google play download from apple store