Anul acesta autoritățile de la Botoșani s-au trezit mai devreme pentru a ajunge la manifestațiile organizate pentru Ziua Națională a României. Nu au ieșit din case la primele ore ale dimineții însă, botoșănenii simpli, prezența locuitorilor orașului fiind una extrem de redusă față de anii anteriori.
Polul acțiunilor a fost din nou Piața 1 Decembrie 1918 unde s-a format același careu în care s-au adunat soborul de preoți, oficialitățile, militarii și oamenii simpli. Înainte de asta, șefii instituțiilor publice de la Botoșani și politicienii deopotrivă s-au adunat în fața Palatului Administrativ. Au respectat aproape identic metehnele anilor precedenți când la fel au venit grupați pe partide politice și s-au ignorat reciproc în afara unor saluturi fugare de complezență și a unor zâmbete parcă croite pe chipuri.
Au pornit la pas, din Piața Revoluției spre Centrul Istoric al municipiului, cu prefectul, președintele Consiliului Județean și primarul pe posturi de deschizători de drum. Umăr la umăr, șușotind între ei și căutând cu privirea trecătorii care-i privesc de pe margine, pe ei, componenții coloanei oficiale. Pe traseu li s-au mai alăturat și alți întârziați.
Au fost așteptați de militari în Centrul Istoric: ”Dă-te mai în spate, lasă spațiu mai mult, sunt mulți tare”, s-a auzit vocea unui cadru militar adresându-i-se unui coleg. Au făcut cu toții câte un pas în spate pentru a le lăsa destul loc politicienilor.
Costică Macaleți, prefectul a dat onor gărzii militare după care coloana a fost invitată să intre în careu. Mai mulți jandarmi împingeau lumea pentru a ase asigura că nu-i stingheresc pe cei aflați în prim plan.
Programul a fost similar anilor precedenți cu slujba religioasă oficiată de fețele bisericești, discursurile șefilor, depunerile de coroane și defilarea gărzii de onoare. Elementul de noutate l-a constituit corul de la Seminarul Teologic Botoșani care a interpretat trei cântece patriotice. Ceremonialul a luat sfârșit în jurul orei 10:30 când botoșănenii s-au îmbulzit spre zona unde se împărțeau celebrele porții de fasole cu cârnați. (G.E., S.B.)