În fiecare an, în toate județele țării și implicit la Botoșani este marcată Ziua Imnului Național, în ziua de 29 iulie.
Un ceremonial cu un tipar identic aproape cu celelalte festivități reglementate de lege, prin care se sărbătorește însemnătatea Drapelului Național sau sunt comemorați eroii României.
La Botoșani, în mod tradițional, Ziua Imnului era marcată pe Bulevardul Mihai Eminescu, în fața Monumentului Statuar. Anul acesta, având în vedere că locul este ocupat deja de Street Food, evenimentul a fost mutat în Piața Tricolorului.
Acolo s-au adunat Garda de Onoare, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Ministerului Apărării Naționale (MApN), parlamentari și demnitari ai județului, directori de instituții sau simpli cetățeni.
Un militar cu grade a dat citire semnificației Imnului, după ce în prealabil a fost oficiat și un moment religios.
„În Constituție scrie la articolul 12 că simbolurile naționale sunt Drapelul, Ziua Națională și Imnul care este cântecul «Deșteaptă-te, române». Iată, Imnul este unul dintre simbolurile noastre naționale. Dar, de ce Imnul? Etimologic cuvântul provine din greacă având sensul de laudă. De regulă, era adresat unei Divinități. Originile Imnului sunt foarte vechi, din vremuri memoriale, cel mai vechi fiind considerat un imn care a fost găsit în urmă cu 3.400 de ani, descoperit în Siria”.
(întregul discurs poae fi urmărit în materialul video de mai jos)
România a avut de-a lungul anilor șase imnuri și toate acestea au fost reamintite la ceremonialul de astăzi.
După discursul cu semnificație toți cei prezenți s-au bucurat de defilarea Gărzii de Onoare, festivitatea fiind încheiată cu aplauze.