De aproape două decenii, ziua de 26 ale lunii iunie este dedicată Drapelului Național al României și de aproape 20 de ani încoace, politicienii care s-au aflat la conducerea orașului și a județului, au fost obligați prin lege să marcheze această zi prin organizarea de programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice.
La fiecare patru ani, persoanele care ajung să facă parte din coloana oficială a oficialităților locale se modifică într-un ton repetitiv, funcție de scrutinele electorale.
Tot funcție de alegeri, membrii partidului care se află la guvernare, ocupă esplanada Palatului Administrativ de la Botoșani, în timp ce, politicienii aflați în opoziție, se grupează mai deoparte.
La fel s-a întâmplat și astăzi. În jurul orei 11:30, participanții la Ziua Drapelului de la Botoșani au început să se adune.
PSD-iștii și-au găsit loc printre coloanele de pe scările Prefecturii, liberalii s-au limitat să se grupeze în apropierea spațiului de parcare.
S-au salutat politicos apoi și-au găsit subiecte comune de discuții, printre zâmbete formale.
Au venit și ceva primari la această manifestație, printre care Florin Buțura de la Ștefănești sau Cătălin Rotundu de la Dângeni.
Au lipsit parlamentarii, lucru firesc de altfel, având în vedere forfota politică de la București dar și faptul că ar fi fost ciudat să se afle în teritoriu într-o zi de luni.