Ziua de 31 ianuarie 2017 a fost dedicată arhitecților, în procesul în care fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu este acuzat de spălare de bani și trafic de influență.
Au fost chemați în calitate de martori arhitecții Mihai Tulbure, Constantin Elisei, fost arhitect şef la Consiliul Județean și Dan Sandu, arhitectul șef din Primăria Botoșani. Aceasta a fost și ordinea în care au fost audiați în fața instanței de la Tribunalul Botoșani.
Primul care a pus mâna pe Biblie s-a ocupat de întocmirea documentației pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ), una dintre etapele ce este nevoie a fi parcursă pentru ridicarea unei construcții.
Mihai Tulbure, arhitect privat, a povestit că a fost angajat în baza unui contract cu valoarea de circa 2.000 de lei, bani care s-au achitat în numerar la casieria firmei sale de către Lucian Diac, fostul consilier de la cabinetul președintelui CJ, Florin Țurcanu.
Lucian Diac a fost de altfel omul de legătură între familia Țurcanu – Anușcă și arhitectul Mihai Tulbure, care a arătat că nu a luat niciodată legătură cu vreunul dintre cei doi inculpați.
Mihai Tulbure a declarat că s-a achitat de obligațiile contractuale când Lucian Diac i-ar fi cerut să se ocupe și de documentația privind obținerea autorizației de construcție. A refuzat elegant din cauză că, ar fi observat cum construcția era deja ridicată înainte de obținerea autorizației de construcție și că, vizual, nu erau respectate anumite distanțe din PUZ.
A urmat la audieri arhitectul șef al județului, Constantin Elisei, cel care l-a pus în legătură pe Lucian Diac cu Mihai Tulbure și care a petrecut extrem de puțin timp în fața judecătorului.
La fel de puțin a răspuns la întrebări și Dan Sandu, arhitectul șef din Primăria Botoșani, care a povestit că nu a făcut altceva decât să dea curs unei solicitări depusă de un cetățean, pentru trecerea unei suprafețe de teren din extravilan în intravilan.
De acest demers beneficiau, pe lângă Florin Țurcanu, alte două familii. În imediata vecinătate, ultimul PUZ fusese întocmit în anul 2008, însă din răspunsurile martorilor de astăzi nu s-a desprins ipoteza că Florin Țurcanu ar fi intervenit să facă presiuni la funcționari din Primărie sau CJ pentru obținerea avizelor necesare.