83 de proaspăt absolvenți ai unor licee din mediul rural și urbanul mic din județele Iași, Botoșani și Vaslui au făcut, în această săptămână, primii lor pași spre cariera de IT-ist.
Ei beneficiază de un curs gratuit online de calificare în Testing, susținut de mentori ai Școlii Informale de IT.
Cursurile se derulează în cadrul proiectului “Destine schimbate – cursuri IT pentru creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui”, o inițiativă demarată la începutul acestui an de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, care urmărește eliminarea decalajelor de șanse dintre tinerii din urban și cei din rural și incluziunea tinerilor din mediul rural într-o piață a muncii modernă, în continuă schimbare.
Proiectul a început, în primăvară, cu vizite de prezentare a cursului în 10 licee din județele Iași, Botoșani și Vaslui, vizite derulate cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene respective.
Din județul Botoșani, au fost incluse în program: Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Liceul Demostene Botez Trușești, Liceul Nicolae Bălcescu Flămânzi, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani.
În urma prezentărilor făcute de membrii asociației, peste 200 de elevi - pe atunci - ai claselor a XII-a s-au înscris în proiect.
Dintre elevii înscriși în primăvară, au fost selectați 82 de absolvenți de bacalaureat care au început efectiv cursurile la începutul acestei săptămâni.
15 cursanți, care nu aveau mijloace tehnice pentru a urma cursul, au primit câte un laptop în cadrul proiectului.
Cursul se numește Testing (Quality Assurance), are 48 de ore, se va derula pe parcursul a 8 săptămâni și este susținut de patru mentori ai Școlii Informale de IT, parteneră a Asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei în derularea proiectului.
La finalizarea cursului și susținerea cu succes a examenului aferent, absolvenții vor primi diplome acreditate de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și vor intra în programul de orientare profesională și suport pentru angajare asigurat de proiect, pentru a li se oferi șanse reale de a fi angajați și de a se integra în comunitatea IT din Iași.
Proiectul este derulat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, în parteneriat cu Asociația pentru Educație Informală, și beneficiază de o finanțare în valoare de 49.954 de Euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui.