La nivelul județului au avut loc sute de incendii.
În 2020, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 575 de incendii din care 165 de vegetație uscată, cu 13% mai puține decât în anul precedent (661 incendii în 2019).
Mai bine de jumătate dintre incendii au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
102 persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, 34 dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale. În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa zece persoane.
Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: foc deschis în spații deschise/închise – 174; coș, burlan de fum defect/necurățat de funingine sau neprotejat termic – 97; instalații electrice defecte/sub tensiune – 89; acțiune intenționată – 40; cenușă/jar/scântei – 32; fumatul în locuri nepermise – 24; sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate – 23; jocul copiilor cu focul – 17 și alte cauze – 79.
Valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani se ridică la 55.000.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la cca. 6.000.000 de lei. Majoritatea incendiilor s-au produs la gospodăriile cetățenești.
Anul trecut, în două comune, respectiv Răuseni și Tudora, nu s-a produs nici un incendiu.
O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că în alte 11 comune s-a înregistrat câte un singur eveniment cu foc.
Municipiile Botoșani și Dorohoi se află la polul opus cu cele mai multe incendii, 65 respectiv 34, urmate de Darabani cu 25 evenimente cu foc și orașel Flămânzi, Săveni și Ștefănești cu 23, 20 respectiv 11 incendii.
Scăderea se datorează numeroaselor acțiuni de informare și educare preventivă desfășurate în ultimii ani, la nivelul județului Botoșani.
Anul acesta, din luna martie, campanile de prevenire au fost derulate doar în mediul on line, pe paginile de socializare atât ale inspectoratului, cât și ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență, având în vedere faptul că situația epidemiologică nu a mai permis organizarea de acțiuni de informare și educare preventivă în teren.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: