În județul Botoșani, se înregistrează o creștere constantă a numărului persoanelor infectate cu virusul imunodeficienței umane, în tratament aflându-se în momentul de față 165 de persoane.
Există la nivel de județ 234 de persoane diagnosticate cu infecții HIV și maladie SIDA, totalul fiind de 453, inclusiv cele care au căzut victimă bolii.
Cauza cea mai frecventă a îmbolnăvirii este raportul sexual neprotejat, cu persoane infectate, în Botoșani nu s-au mai înregistrat cazuri în care persoanele au fost infestate în unitățile de medicale, dinainte de Revoluție. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă, mai ales că virusul nu are o simptomatologie evidentă, pe care bolnavul să o poată asocia cu afecțiunea. Ceea ce totuși ar putea să dea de gândit, este, de pildă, o răceală care durează de mai bine de patru săptămâni sau o boală diareică fără o etiologie bine precizată care se prelungește pe mai bine de o lună – acestea sunt semnale de alarmă, spun medicii.
„Prin medicul de familie, printr-un cabinet de specialitate, printr-un laborator, oricine își poate face acest test HIV, care este necesar în confirmarea diagnosticului. La noi Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică, la persoanele de risc, asigură testare ELISA gratuită. La laboratoarele private, cred că este în jur de 30, 40 de lei. Deci nu este foarte mult”, a declarat dr. Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
Medicul atenționează că la nivel de județ, statistica este îngrijorătoare în ceea ce privește persoanele infectate, mai ales că numărul de cazuri noi de îmbolnăvire la populația din grupele de vârstă 20-40 de ani este tot mai mare. „Și sunt heterosexuali, deci nu putem spune că nu face parte din categoria de risc. Asta înseamnă că măsurile de prevenire, de educație, de comunicare, de tragere a a semnalului de alarmă, trebuie intensificate”, a adăugat medicul.
În acest an, încă nu există confirmare la nivelul Ministerului Sănătății, dar sunt în derulare patru anchete epidemiologie, trei bărbați și o femeie care, cel mai probabil, vor primi rezultate pozitive – la care calea de transmitere este cea sexuală.
Totodată, medicii avertizează că virusul este foarte înșelător, dar că infecția cu HIV se poate depista cel mai repede la trei luni de la infectare, însă, în funcție de caz, poate fi vorba și de ani până când se confirmă.
De altfel, există și multe cazuri în care nou-născuții din cupluri seropozitive, au „agățat” virusul la naștere. Multe dintre aceste persoane se află încă în viață și duc o existență normală, familia îi protejează mult, și țin boala sub control prin tratament constant și un stil de viață mai restrictiv. „Ba chiar avem și cazuri în care oamenii s-au căsătorit, mulți s-au căsătorit între ei, dar să știți că sunt extrem de protejați de către rude și prieteni”, a mai spus medicul epidemiolog.
Totodată, printre persoanele infectate, se numără și tineri instituționalizați, la casele de copii din Botoșani. Numărul acestora este în scădere, la momentul actual în evidența DSP-ului intră mai puțin de 12 tineri, majoritatea cu suspiciunea de transmitere parenterală a virusului.
Medic Ecaterina Chihaia:
„Sunt, îi cunoaștem, sunt corecți, urmează tratamentul. Este vorba despre suspiciunea de transmitere parenterală, marea lor majoritate sunt născuți în perioada ’88-’90. Și fete, și băieți. Dar duc o viață normală, s-au și căsătorit, sunt și căsătoriți între ei, au și copii. Au făcut tratament și copilul este bine. Noi îl urmărim până la 1 an și opt luni, potrivit legislației, dar el este urmărit până la cinci ani ca să fim siguri că este HIV negativ”.
În altă ordine de idei, HIV nu discriminează pe nimeni. Altfel spus, nu ține cont de profesie, de condiția socială, materială, „am avut oameni fără ocupație, dar am avut și persoane cu studii superioare. Este o problemă, este printre noi. Nu ține de educație”.
(C.B.)