VIRUSUL care ucide copii a ajuns la Botoșani, PATRU comune nu au medic de familie

Autoritățile județene au demarat o amplă campanie pentry prevenirea extinderii focarului de infecție cu rujeolă, după apariția celor șase cazuri de la Botoșani. Acest virus este extrem de periculos și poate duce chiar la deces.

 

Apare mai ales la copiii care nu au fost vaccinați, iar în situația de față, a fost contactat de doi adulți și patru copii care se regăseau în această situație.

 

Prefectul Dan Șlincu s-a implicat în această campanie de vaccinare alături de specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, în urma unui protocol încheiat între Ministerul Administrației și Internelor (MAI) și Ministerului Sănătății (MS).

 

”Pentru ca această campanie să-și producă efectele s-au dispus unele măsuri pentru prefecții din țară. În acest sens la nivelul județului nostru s-a constituit o comisie mixtă formată din prefect, un reprezentant al DSP și președinte sau vicepreședinte al CJ. Au fost mobilizați și primarii din județ”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani

 

Primarii au fost solicitați să identifice zonele cu risc ridicat pentru apariția unor epidemii, zone fără medic de familie sau cu comunități de romi.

 

Edilii vor colabora cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari, iar specialiștii de la DSP cu toți medicii de familie pentru intensificarea campaniei de vaccinare.  

 

Județul Botoșani este neacoperit cu medic de familie în patru comune.

 

”La Vorniceni există un medic deși mai este un loc pentru încă un post, Broscăuți dar un medic din Dorohoi acoperă la vaccinare copiii din acea comună, Dimăcheni, Adășeni unde dl doctor Coșovanu acoperă copiii la vaccinare și tot dlui prin plecarea unui medic de la Manoleasa a acoperit în ultimele două luni și Manoleasa pentru vaccinare”,

Laura Acatrinei, director executiv adjunct DSP Botoșani

 

Șefa DSP susține că totuși Botoșaniul are un avantaj față de alte județe cu 97 de asistenți medicali comunitari și 17 mediatori sanitari romi.

Ar mai fi însă nevoie de astfel de personal pentru Botoșani și Dorohoi.

De asemenea, în județul Botoșani există 13 centre de permanență din care două sunt în punct fix.