Vestea pe care mulţi cetăţeni o aşteptau: CE se întâmplă cu executările silite ale ANAF

Autorităţile nu vor mai putea începe executarea silită a românilor care nu-și achită de bunăvoie obligațiile fiscale.

 

Cetatenii care au datorii catre Stat nu mai pot fi executati silit ca pana acum decat daca autoritatile obtin o incuviintare judecatoreasca.

 

Cel putin asa prevede un proiect de lege initiat de mai multi parlamentari USR.

„Astfel nu se va mai ajunge la pedepsire pe nedrept, din pure greseli administrative, a intreprinzatorilor si contribuabililor onesti", precizeaza autorii proiectului. In prezent, executarea silita a datoriilor fiscale nu necesita aprobarea unui judecator, motiv pentru care parlamentarii considera ca au existat cazuri in care Fiscul a „sabotat" cetatenii, conform Bzi.

„Executarile silite, si in special popririle infiintate de ANAF, in mod strict administrativ si fara incuviintarea instantelor, au condus in practica la abuzuri care au sabotat firmele romanesti. Chiar daca popririle pot veni indiferent de marimea firmei, ele le-au afectat in mod disproportionat pe cele mici, deoarece aceste firme pot face apel mai greu la avocati si la surse alternative de finantare. Poprirea conturilor conduce la incapacitatea persoanei de a-si folosi sumele existente in conturile bancare. Acele sume, insa, ar putea fi folosite in vederea formularii unei contestatii impotriva actelor administrative fiscale prin care s-a instituit poprirea. Romanii sunt astfel descurajati sau chiar impiedicati de a-si exercita dreptul de a contesta acte administrative fiscale", se arata in expunerea de motive a proiectului de modificare legislativa

 
download from google play download from apple store