Drumuri repetate la Fisc şi mult timp pierdut la cozi - asta înseamnă plată lunară a contribuţiei la sănătate pentru botoşănenii care nu au venituri, dar vor să fie asiguraţi în sistemul public de sănătate.
De anul acesta, cei care nu au salarii, pensii şi niciun ajutor de la stat trebuie să achite contribuţii la sănătate cu 140% mai mari faţă de cele din 2017. Asta dacă vor să fie asiguraţi. Situaţia este şi mai dificilă pentru cei care au suferinţe. Aceştia trebuie să treacă mai întâi pe la Fisc, dacă vor să beneficieze de tratamente şi analize în spitalele de stat.
Este şi cazul acestei femei care, deşi a rămas fără loc de muncă, încearcă să fie la zi cu toate dările la stat.
Mariana Oprea: „Ca persoană fără venituri, achit contribuţia lunară. Iar acum, de la 1 ianuarie, conform noului Cod Fiscal, s-a modificat de la 80 de lei la 190 de lei lunar. Eu în continuare sunt sub tratament, am o perioadă în care trebuie să-mi depun şi pentru analize contravaloarea serviciilor către CNAS.”
Cheltuiala totală pe an va fi acum de 2.280 de lei, în timp ce anul trecut era de 960 lei. Serviciile însă au rămas la fel. Cei fără venituri pot să opteze să nu plătească această contribuţie, dar atunci când vor ajunge prima oară la spital şi vor avea nevoie de asigurare vor plăti pe loc pentru 7 luni în avans.
„Dacă ei consideră că nu vor avea nevoie de serviciile medicale, pot opta pentru plata acestor servicii medicale atunci când au nevoie şi pot plăti o singură dată suma de 1.330 lei.″ a precizat pentru Pro Tv Andreea Gheorghe, specialist fiscal
În plus, ar trebui să vă alegeţi bine ziua din luna când decideţi să plătiţi contribuţia. Dacă veniţi la Fisc să achitaţi contribuţia pe data de 25, de exemplu, atunci veţi fi asiguraţi doar pentru o perioadă de 5-6 zile şi nu pentru 30 de zile, aşa cum s-ar crede.
Ce trebuie să faceţi dacă vă aflaţi în această situaţie? Primul drum este la Fisc, unde depuneţi formularul 604 şi achitaţi contribuţia de sănătate de 190 de lei pe lună. Apoi, cu dovadă de plată de la Fisc, copia buletinului şi o declaraţie că nu realizaţi venituri mergeţi la Casa de Asigurări de Sănătate, ca să intraţi în evidențe. Abia după aceea veţi putea să accesaţi serviciile medicale de care aveţi nevoie - la policlinică sau spital.