Una dintre variante pentru înființarea parcului industrial pe locul unde a funcționat fosta fabrică de zahăr de la Bucecea ar fi accesarea de fonduri europene.
Asta ar însemna că amplasamentul ar fi compus din hale de producție pentru afacerile investitorilor sau sedii de birouri.
”Există posibilitatea finanțării acestei structuri fie prin mini-incubatoare de afaceri sau dimensiuni mai mari și mai complexe de genul parcurilor industriale până la valori de 7 milioane de euro maximum. Există și varianta depunerii unui proiect după ce este avizat cu statut de parc industrial de către Ministerul Dezvoltării care acordă niște facilități. Urmează și depunerea unui proiect european care să finanțeze crearea unei structuri, a unor hale care să permită accesul agenților economici în spații comerciale modulare cu acces imediat la utilități și la infrastructură. Practic este singurul lucru, pe lângă infrastructură care lipsește județului, prin regimul fiscal care cel puțin la nivelul municipiului a fost redus” – Ovidiu Portariuc, primarul municipiului Botoșani.
În cadrul parcului comercial, oamenilor de afaceri le-at fi mai facil să își facă relocarea afacerilor din țări precum Italia sau Spania decât să-și deschidă puncte noi de lucru, de la zero.
Ce fel de afaceri s-ar putea dezvolta la Bucecea?
”În primul rând discutăm de servicii, IT, telefonie mobilă. Sigur mergem și către zonele de producție, specifice zonei, producție agroalimentară, există această variantă. Până la urmă agenții economici, în momentul în care ieșim pe piață cu aceste condiții să încercăm disponibilitatea lor de a investi în această zonă a țării care are, spun eu, poate mai multe avantaje decât dezavantaje” – Ovidiu Portariuc, primarul municipiului Botoșani.
Proiectul european, dacă va fi cazul, ar urma să fie accesat prin Zona Metropolitană Botoșani. (G.E.)