Vânt de control ministerial la afacerile RVG-iste cu transportul elevilor

 

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că a cerut verificarea firmelor de transport care percep tarife foarte mari pentru naveta elevilor, precizând că în unele judeţe sunt transportatori care controlează practic aproape tot şi aceştia au abonamente cu costuri mari.
Viorel Grigoras RVG Speed

Ministrul vrea plafoane de tarife

Remus Pricopie a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Educaţiei sprijină măsura propusă de Ministerul de Finanţe prin care sunt introduse plafoane pentru intervalele de distanţă în cazul transportatorilor şcolari, aceasta fiind luată după ce s-au constatat variaţii mari de preţuri. Ministrul Educaţiei a precizat că reglementarea care plafonează sumele decontate pentru transport va fi pe agenda de săptămâna viitoare a Guvernului.
"Noi credem că acest articol şi prevedere sunt binevenite, dar în absenţa unor limitări am ajuns în situaţia în care în aproximativ 18 luni preţurile au crescut de zece ori. În urmă cu aproximativ o lună jumate am centralizat datele la nivelul fiecărui judeţe, pe intervale de kilometri şi pe fiecare judeţ în parte. Am ajuns să constatăm că pentru zece kilomtri preţul unui abonament variază de la 25 de lei la 326 de lei. La 15 kilometri avem situaţii unde abonamentul costă 32 de lei, dar şi situaţii unde costă 406 lei. Am constatat că sunt judeţe unde anumite firme practic controlează aproape tot, şi nu în situaţia celor cu abonamente mici, ci în cele cu abonamente mari", a mai spus Remus Pricopie.

Costurile cu transportul elevilor au explodat în toată ţara

Ministrul a precizat că, de exemplu, la Sibiu, societatea Tursib percepe 15 lei pentru ruta de trei kilometri, în vreme ce firma Metropolitan practică la Constanţa un tarif de 166 de lei.
"În acest mod - ne-am uitat şi la dinamica preţurilor - am ajuns ca anul trecut să decontăm aproximativ 140 de milioane de lei, iar estimarea decontării pentru acest an, în acest ritm, este de aproximativ 180 de milioane de lei, în condiţiile în care în urmă cu doi sau trei ani decontam 40 de milioane de lei. Or această măsură, menită să vină în sprijinul elevilor, de fapt constatăm că este în sprijinul transportatorilor", a mai declarat Remus Pricopie.

Şi la sat, şi la oraş foarte scump e Grigoraş

Ministrul a adăugat că această situaţie se va reglementa şi după achiziţia a 600 de microbuze şcolare prin intermediul Ministerului Dezvoltării. Ministrul a precizat că urmează să fie demarată licitaţia în urma căreia se speră "atribuirea a minim 600 de microbuze".
Proiectul de act normativ propus de Ministerul Finanţelor Publice prevede ca decontarea abonamentelor de transport să fie în limita a maximum 26 de lei pe lună pentru distanţa de trei kilometri.
După cum v-am informat luna trecută, SC RVG Speed SRL, firmă la care senatorul Viorel Grigoraş ba se dă, ba nu se dă acţionar, practică printre cele mai mari tarife din ţară la transportul elevilor, lucru rezultat chiar din statisticile Ministerului Educaţiei. Astfel, pe unele distanţe, firma în cauză a ajuns să perceapă tarife de 11 – 13 ori mai mari decât societăţi comerciale din alte judeţe. RVG Speed a încheiat contracte doar în localităţi conduse de primari USL: municipiul Dorohoi, oraşele Bucecea şi Flămânzi, comunele Şendriceni şi Todireni.
CITEŞTE ŞI:
RVG – bani şi de pe vii, şi de pe morţi : statul jupuit de miliarde de lei vechi pe spatele elevilor