Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a avut un discurs de aproximativ un sfert de oră la Balul Oamenilor de Afaceri de seara trecută.
Afaceristul a făcut o trecere în revistă a modului în care au rezistat companiile private la Botoșani în vremuri dificile cauzate de criza sanitară.
A vorbit despre afaceri, angajatori, infrastructură, sacrificii și tot ceea ce ține de succesul unui bussines.
„Din cei 400.000 sunt de fapt 50.000 de oameni care au cărți de muncă după statistici. Iar din 50.000 doar 30.000 sunt cei care muncesc și care creează valoare adăugată. Nu spun asta ca să creez o destabilizare, spun asta ca să așezăm în mintea fiecăruia un adevăr fundamental, că doar cei care creează valoare adăugată sunt firmele private, sunt doar 30.000 de oameni în județul acesta, cu acte care creează valoare adăugată”,
Valeriu Iftime, președinte CCIA
„Afacerea este întotdeauna o luptă” a admis omul de afaceri, una cu obstacole și competitori, fără posibilitatea unui drum deschis înainte care să garanteze cheia succesului.
Orice mare reușită se obține cu eforturi și orice învingător are cicatrice, a continuat Valeriu Iftime.
„Sunteți cei care aveți cicatrici, sunteți cei care ați reușit pentru că singurul om de succes este acela care poate construi o fundație sănătoasă din cărămizile pe care alții le aruncă în ei. Nu putem spune că suntem într-o zonă atât de viciată, că nu ne ajută statul, nu. Suntem doar ceea ce noi reprezentăm cu adevărat. Numai că avem nevoie de încredere. În general învinșii văd străzi acoperite de gheață, dar învingătorii își pun în picioare patine. Voi v-ați pus patine, voi ați reușit”,
Valeriu Iftime, președinte CCIA
În 2020 oamenii de afaceri au fost mai buni decât în anul precedent, după cum o arată sincer statisticile. Chiar în ciuda pandemiei, când profitul net a crescut. Deși la nivel național numărul companiilor care intră în top a scăzut.
Valeriu Iftime a continuat afirmând că pentru mulți dintre oamenii de afaceri marele pericol nu este să nu țintească mai sus și să nu reușească ci să țintească jos și să reușească.
Iar un eșec al Camerei de Comerț Botoșani a fost că nu a reușit încă, să unească toți oamenii de afaceri din județ: „Oameni de afaceri, sunteți minunați. Dar dacă nu vom fi împreună, nu vom reuși niciodată”.
Președintele CCIA a mai declarat că banii mulți vin dacă angajații sunt plătiți bine. Iar speranța că viitorul va fi unul de succes există.
Valeriu Iftime a vorbit și despre Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) unde fondurile sunt de 30 de miliarde de euro.
„Dacă noi, de aici din sală și alții ca noi vor ști să trateze această oportunitate, vom avea un mare câștig. Dacă nu, s-ar putea să regretăm și să spunem: iar n-am fost pregătiți, iar a trecut pe lângă noi. Să știți că niciodată nu va fi terenul perfect pentru a juca ceea ce vrei. Joacă cei care pot, cei care se adaptează, cei care-și pun întrebări cu adevărat și cei care în dificile momente sunt campioni. Care se ridică când nimeni nu credea că se mai pot ridica”,
Valeriu Iftime, președinte CCIA
Un subiect de gândire pentru afaceriști este acela al digitalizării, pentru că pe viitor se va munci la distanță, se va gândi de la distanță.
O altă problemă este aceea a comunicării, care este singura avuție a afaceriștilor, prin oameni inteligenți care se pot adapta ușor pentru garantarea succesului.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: