O lucrare a pictorului Ştefan Luchian va fi licitată pe 11 martie la Bucureşti.
Lucrările „Copaci în pădure”, de Ştefan Luchian şi „Studiu de nud” (Yvonne Cousin) de Theodor Pallady sunt vedetele licitaţiei Alis, care va fi organizată pe 11 martie în Capitală, fiind puse în vânzare la preţuri estimative de 30.000-50.000 de euro.
Tabloul „Copaci în pădure” de Ştefan Luchian provine din colecţiile C. Stoichiţă, Dr.Chipail, Vlad Nedelcu. Potrivit Ziarul Evenimentul, în catalogul sesiunii, la preţuri ridicate, mai figurează lucrările „Cana cu crizanteme” de Nicolae Tonitza, estimată la 20.000 - 35.000 de euro, „Străduţa” de Petre Iorgulescu Yor, la 3.500-5.500 de euro, „Gradina din faţa casei” de Theodor Aman, la 2.500-3.500 de euro, „Natură statică cu fructe” de Henri Catargi, la 2.200-3.400 de euro. Licitaţia cuprinde şi cărţi, ceasuri, bijuterii, obiecte din argint şi sticlă, sculpturi, icoane, covoare şi obiecte de mobilier.
Poetul plastic al florilor
Ştefan Luchian (născut pe 13 februarie1868, la Ştefăneşti, judeţul Botoşani), a fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor. Cu o vocaţie declarată încă din şcoala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educaţia sa plastică a început la Şcoala de Belle-Arte, dar a fost completată la München şi Paris.
Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă şi care, prin paleta sa cromatică plină de lumină, prin poziţia artistică înnoitoare, precum şi printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reuşit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate. Marea contribuţíe adusă de Luchian în pictura românească din acele vremuri este reprezentată de modul de transpunere a efectelor de lumină, care izbucnesc la fiecare tuşă de culoare.