Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor

Informațiile au fost transmise astăzi de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural.

 

Botoșaniul pregătit de iarnă

 

În contextul apropierii sezonului rece, autoritățile publice și unitățile administrativ-teritoriale din județul Botoșani și-au intensificat pregătirile pentru a asigura o gestionare eficientă și promptă a situațiilor de urgență provocate de fenomenele meteorologice extreme, precum ninsori abundente, viscol, polei și temperaturi extreme.

 

Măsurile şi responsabilitățile ce revin fiecărei structuri implicate au fost cuprinse în Planul de protecție și intervenție în cazul producerii căderilor masive de zăpadă, a producerii gheții și poleiului în județul Botoșani – iarnă 2024-2025.

 

Pentru elaborarea acestuia, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoșani, prin Secretariatul Tehnic Permanent, a solicitat și centralizat date de interes operativ de la Comitetele Locale pentru Situații de urgență, instituții publice și operatori economici cu atribuții în acest sens. Este vorba de identificarea tuturor resurselor disponibile pentru a asigura un răspuns prompt în caz de nevoie, pregătirea tehnică a vehiculelor de intervenție, utilajelor de deszăpezire și echipamentelor pentru degajarea drumurilor. Totodată, s-a avut în vedere verificarea și completarea stocurilor de materiale antiderapante, combustibil și echipamente de prim ajutor, necesare pentru desfășurarea intervențiilor în condiții extreme. 

 

Potrivit datelor furnizate de unitățile administrativ-teritoriale, acestea dispun de 403 de mijloace auto și utilaje de deszăpezire (361 proprii și 42 închiriate) . Stocul de materiale antiderapante este de 6.070 tone de nisip, 789,5 tone de sare și 394,2 tone alte materiale.

 

Pentru intervenția în situații de urgență generate de fenomenele meteorologice specifice sezonului rece, structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale au pregătite 137 de mijloace tehnice.

 

Măsuri speciale stabilite

 

Identificarea persoanelor vulnerabile - vârstnici, persoane cu dizabilități, dependente de oxigen sau dializă, familii aflate în dificultate sau gravide în trimestrul III de sarcină, persoane fără adăpost, din toate localitățile județului, este un alt aspect extrem de important. Au fost stabilite măsuri speciale, inclusiv verificarea periodică a acestor persoane și sprijinirea acestora în situații de acces limitat la servicii de bază.

 

În evidențele Direcției de Sănătate Publică și a furnizorilor de servicii de dializă, la nivelul județului Botoșani există 279 de pacienți dializați și 101 gravide aflate în în trimestrul III de sarcină. Conform datelor primate de la furnizorul de energie electric, în județul Botoșani, sunt 183 de persoane a căror viață depinde de aparatele medicale alimentate cu energie electrică.

 

În sezonul rece, expuse pot fi și persoanele în vârstă, care locuiesc singure, motiv pentru care, la nivelul tututor unităților administrativ-teritoriale trebuie  luate măsuri astfel încât acestea să fie vizitate cât mai des, mai dacă au probleme de sănătate.

 

Pentru cazarea persoanelor surprinse în trafic sau afectate de fenomenele meteorologice specifice iernii, au fost identificate, în întreg județul, 247 locații (cămine culturale, școli, săli de sport, grădinițe, sedii de instituții publice ) cu un număr de 12.454 de locuri de cazare.

 

Zeci de locuri de cazare și servit masa pentru oamenii fără adăpost

 

Centrul Social de Urgență pentru Persoane Fără Adăpost Botoșani și Direcția de Asistență Socială Dorohoi pun la dispoziția persoanele fără adăpost 28 de locuri de cazare și 70 de locuri pentru servit masa.

 

Gestionarea situațiilor de urgență generate de căderi masive de zăpadă, polei, viscol, la nivelul județului Botoșani, se face prin Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), constituit prin Ordin al Prefectului, din care fac parte reprezentanți ai Secţiei Drumuri Naţionale Botoşani, Direcţiei Judeţeane Drumuri şi Poduri Botoşani, Staţiei C.F.R. Botoşani și Districtului linie C.F.R., Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoşani, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al Județului Botoşani, UM 01189 Botoşani, UM 1251 Botoşani, Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Botoşani și U.P.U. - S.M.U.R.D. Botoşani.

 

Pentru o reacție eficientă, ISU Botoșani monitorizează permanent prognozele primite de la meteorologi și dispune de canale de comunicare rapide pentru alertarea populației în timp util. Prin intermediul sistemului de avertizare RO-ALERT, comunicatelor de presă și platformelor de socializare, cetățenii vor fi informați cu privire la riscuri și măsuri de siguranță.

 

Măsuri de prevenire

 

În aceste împrejurări, se recomandă tuturor oamenilor aflaţi în zone afectate de ninsori abundente, viscol sau alte fenomene asociate iernii să se informeze permanent asupra condiţiilor meteorologice şi să rămână în locuinţe, asigurându-şi necesarul de hrană, apă, combustibil pentru încălzit şi iluminat.

 

Cei surprinşi în afara locuinţei, în călătorii, în mijloace de transport, etc. trebuie să-şi păstreze calmul şi să ia măsuri contra frigului, cei aflaţi în mijloace de transport să nu-şi părăsească locul pentru că este pericol de rătăcire. Se recomandă să se dea  alarma cu claxoanele, să se aprindă focuri şi să aştepte ajutoare.

 

Alte măsuri

 

  • evitați deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă acest lucru nu este posibil, informați-vă, în prealabil, asupra condițiilor de drum;
  • înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
  • evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
  • nu vă adăpostiți și nu treceți prin apropierea copacilor, a stâlpilor, a panourilor publicitare, a construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
  • parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor. 

 

În perioadele cu temperaturile scăzute, îi sfătuim să verifice sobele, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere”, au transmis pompierii botoșăneni.