Pentru că ”dragul de stat„ nu este capabil, un ONG donează aparatură la Maternitate

Un incubator nou va intra în posesia Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Botoșani.

 

Organizația Salvați Copiii a donat un incubator performant Maternității Filantropia, iar în 2017, 33 de maternități vor fi dotate cu aparatură medicală necesară, printre acestea numărându-se şi Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.Dotarea Maternității Filantropia este primul eveniment al programului de combatere a mortalității infantile, pe care Organizația Salvați Copiii România îl continuă pentru pentru al cincilea an consecutiv. 

 

Pe parcursul anului 2017, echipamente performante vor ajunge în 33 de maternități, din orașele: București (4 unități medicale), Timișoara, Craiova, Mangalia, Deva, Iași, Bicaz, Târgu Neamț, Roman, Pitești, Caransebeș, Bârlad, Târgu-Mureș, Buzău, Brașov, Gura Humorului, Rădăuți, Botoșani, Călărași, Râmnicu Vâlcea, Buftea, Bacău, Baia Mare, Tulcea, Drobeta Turnu Severin, Satu Mare, Oradea, Zalău, Caracal, Sibiu, Salvați Copiii alocând un buget total de 2,4 milioane lei pentru acestea.

 

Programul Organizației Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura asistență medicală adecvată și imediată copiilor născuți prematur este consistent, iar rezultatele cuantificabile: rata mortalității infantile a cunoscut o curbă descendentă, în ultmii cinci ani, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. Până acum, datorită investițiilor totale făcute de Salvați Copiii România, în valoare totală de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală corespunzătoare.

'Am decis să continuăm programul de combatere a mortalității infantile și în acest an, tocmai pentru că progresul este vizibil și consistent: două procente mai puțin în rata mortalității infantile înseamnă câteva mii de copii prematuri salvați. Să ne oprim la mijlocul drumului nu este niciodată o opțiune, mai ales atunci când vorbim despre nou-născuți. De cele mai multe ori, șansele lor la viață depind de aparatura medicală pe care o are maternitatea în care vin pe lume. Mai mult chiar, șansa medicilor de a-și face excelent profesia depinde, și ea, de logistica pe care o au la îndemână. Nimic nu e mai trist decât să știi că poți salva un copil, dar nu ai la dispoziție un incubator sau un ventilator pentru a o face', a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

În anul 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalității infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii, rată care a coborât la 8 la mia de nou-născuți vii, în 2015. Chiar și așa, România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, din cauze prevenibile ori afecțiuni tratabile, atâta vreme cât maternitatea are la îndemână aparatura medicală necesară. (Sursa: Sălajeanul)