Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil

  • Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.
  • În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.

 

Supraimpozitare pentru nepăsare

 

Primăria a identificat mai multe corpuri de clădiri sau terenuri care au fost neglijate de proprietari și care afectează imaginea orașului.

 

Primarul Cosmin Andrei a constituit o comisie însărcinată cu inventarierea proprietăților aflate într-o stare avansată de degradare. Și, în baza unor criterii a fost calculat un punctaj de supraimpozitare. În unele cazuri chiar cu 400%.

 

Aceste măriri de impozite pe clădiri vor fi supuse votului consilierilor locali în ședința ordinară care a fost convocată pentru data de 28 noiembrie 2023.

 

Printre clădirile pentru care se vor plăti impozite de trei, patru ori mai mari se regăsesc următoarele:

 

  • 400% Casa Silion din strada IC Brătianu
  • 400% clădiri din Manolești Deal
  • 300% imobile din strada Ion Simionescu
  • 400% Casa Palaga de pe strada Octav Băncilă
  • 400% clădiri din Aleea Parcul Tineretului
  • 400% strada Cornișa
  • 400% Casa Manolache din Aleea Unirii
  • 400% clădire din Bulevardul Mihai Eminescu
  • 400% clădire din strada Maxim Gorki

 

În primă fază, proprietarii au primit un termen prin care să își îngrijească terenurile sau clădirile.

 

„Cei care nu s-au conformat vor avea impozitele mărite de anul viitor cu 300 și 400%. Unele dintre clădiri au suprafețe foarte mari, iar impozitul se va mări de la 200.000 de lei până la 800.000 de lei în cazul unui proprietar, iar pentru celelalte, chiar dacă sunt impozite mai mici, semnalul nostru este foarte clar. Vrem un oraș civilizat, îngrijit, cu clădiri și terenuri neabandonate”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Comisia constituită de edilul șef va continua activitatea de identificare și a altor imobile neîngrijite care vor face obiectul unor alte supraimpozitări, în cursul anul viitor.

 

800.000 de lei

este impozitul calculat pentru proprietarul corpului de clădiri al fostei fabrici Electrocontact.

 

„Pentru că are foarte multe clădiri, iar principalul obiect de activitate s-a transformat din producția de electro-aparaturi sau ceea ce făcea Electrocontact, în închirierea spațiilor disponibile. De altfel, unul din blocurile de pe strada Cornișa, cel de pe dreapta, cum se urcă spre Poliție, este proprietatea privată a Electrocontact. Cetățenii plătesc chirie și de multe ori au solicitat Primăriei intervenții pentru bloc sau pentru parcarea neamenajată din spate, parcarea care este în proprietatea dlor”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Decât vândută, mai bine abandonată

 

Același proprietar deține și o cantină situată în Zona Industrială a orașului care în trecut a fost dorită de Primărie spre a fi achiziționată, iar pe amplasament să fie amenajat un loc de joacă pentru copii.

 

Proprietarul nu a fost de acord să vândă și a preferat să o țină fără a avea vreo utilitate.

 

„Cantina de vizavi, de unde inclusiv noi am strâns deșeuri, este tot a dlui. Acolo a acoperit geamurile cu niște panouri și nu ne-a răspuns pozitiv la intenția noastră de a cumpăra clădirea și de a face un loc de joacă pentru copii. Și a intrat și acea clădire la supraimpozitare pentru că acest punctaj este unul foarte riguros cu geamuri neîngrijite, acoperiș, teren în paragină”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Supraimpozitarea este calculată anual. În cazul clădirilor de față, plata ar urma să fie efectuată anul viitor.

 

Dacă suma nu va fi achitată la Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) proprietarul „va fi execut silit la fel ca orice alt contribuabil”, a încheiat primarul.

 

Sumele colectate din supraimpozitare vor fi colectate la bugetul local și utilizate pentru lucrări de investiții în oraș.