Un producător din Botoşani atrage atenţia asupra unor produse de panificaţie : Conţine E-uri şi chiar agenţi de înălbire! 

Mai multi producători din domeniul panificaţiei susţin că românii ar trebui să se informeze temeinic înainte să cumpere anumite produse .

 

În special cele din aluat congelat. Mai multi dintre producatorii din industrie care lucreaza cu aluat congelat o fac doar pentru ca astfel ies mai ieftin.

 

Degeaba ii spunem consumatorului ca un produs a fost obtinut din aluat decongelat (asa cum prevede Ordinul 183/2016 al Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor - ANPC), daca nu ii explicam si de ce ar trebui sa il intereseze acest lucru, apreciaza producatorii consultati de Ziare.com. Acestia sustin ca, inainte de toate, un aluat congelat are un continut mai mare de substante chimice decat cel proaspat, iar consumatorului i-ar fi de folos sa constientizeze acest lucru, pentru a alege in cunostinta de cauza ce pune pe masa.

 

Discutiile vin in contextul in care, in aceste zile,  Autoritatea pentru protectia consumatorului (ANPC) consulta producatorii din zona de panificatie si marile lanturi de magazine in privinta informatiilor care ar trebui furnizate consumatorilor referitor la produsele de panificatie congelate.

 

Mai exact, in timp ce ANPC vrea sa existe doar o informare ambigua de genul produsele "pot contine grasimi, zaharuri sau amelioratori pentru gust", producatorii sustin ca este important ca pe fiecare ambalaj al produsului congelat sa existe mentionate toate ingredientele, faptul ca este obtinut din aluat decongelat, dar si termenul de cand a fost congelat.

 

"Aluatul congelat e plin de E-uri. Dar oamenii rareori citesc etichetele"

 

De ce este important ca pe ambalajul fiecarui produs de panificatie provenit din aluat congelat sa fie mentionate ingredientele, dar si perioada cat a fost congelat?

 

Directorul fabricii de paine si patiserie Vatra Romaneasca din Botosani, Gabriel Timofte, spune ca aluatul congelat este bogat in acidifianti si contine chiar agenti de inalbire.

"Aluatul decongelat contine niste enzime obtinute pe cale chimica. Iar acestea n-au cum sa fie sanatoase pentru consumator. E clar: una este aluatul proaspat, alta e aluatul decongelat. Cine spune ca sunt acelasi lucru n-are dreptate. Orice produs decongelat contine E-uri, acidifianti si chiar agenti de inalbire. Si toate acestea distrug valoarea nutritiva a produsului", sustine Gabriel Timofte.

Acesta adauga ca a studiat pe cont propriu comportamentul cumparatorilor din marile magazine si a observat ca acestia iau painea de pe raft fara a citi etichetele si, cel mai probabil, fara a remarca macar faptul ca aceasta a fost obtinuta din aluat decongelat.

 

"Pretul e scris mare, mentiunile la care obliga Ordinul 183/2016 sunt scrise mic. Cine sta sa le citeasca pe toate? Cine sta sa se gandeasca la cate dintre produsele din preajma unui afis provin din aluat congelat?", puncteaza directorul fabricii de panificatie.

Aceeasi sursa sustine ca singurul motiv pentru care marile magazine prefera aluatul congelat este faptul ca, folosindu-l, economisesc bani.

"E mai simplu sa lucrezi cu produsul congelat, iti reduci din cheltuieli. Il aduci, il dezgheti si il bagi la cuptor. Nu mai ai nevoie de oameni care sa munceasca, asa cum o fac in brutaria clasica. Iar asta inseamna, in primul rand, ca economisesti la cheltuielile cu plata salariilor. Iar cine lucreaza in panificatie stie ca salariile sunt o cheltuiala importanta in industria noastra. Teoretic, marile magazine lucreaza cu producatori de panificatie din fiecare zona a tarii. Societatile locale produc si aprovizioneaza magazinele. Dar, din cauza politicii agresive de negociere, producatorii locali ajung sa renunte la contracte de furnizare din cauza ca nu mai reusesc sa livreze in castig. In astfel de situatii, cand producatorul local nu mai face fata, alternativa marelui magazin este sa vanda produse din aluat decongelat. Din cate stiu, in Romania se poate produce, la acest moment, suficient aluat congelat pentru a alimenta toate marile magazine", a explicat Gabriel Timofte situatia dificila in care se afla producatorii autohtoni.
 

download from google play download from apple store