Un primar de comună din judeţul Botoşani concediază 20% dintre angajaţii Primăriei.
Acesta spune că este nevoit să adopte această măsură din cauza bugetului prea mic, dar şi a salariilor prea mari ale funcţionarilor. Totodată, edilul mărturiseşte că vrea să scape şi de angajaţii leneşi din Primărie.
Cătălin Rotundu, primarul din Dângeni, o comună cu aproximativ 3.000 de locuitori, va concedia aproximativ 20% dintre angajaţii care lucrează în Primărie. Mai precis, este vorba despre 5 din cei 26 de angajaţi, câţi are, în momentul de faţă, Primăria Dângeni. Edilul din Dângeni este, de altfel, cunoscut pentru măsurile sale radicale, în urmă cu patru ani luând decizia de a tăia de la ajutorul social aproximativ 80% din asistaţii comunei.
„Este pentru prima dată când avem probleme serioase“
În cel mult două luni, edilul din Dângeni va da afară cinci angajaţi din Primărie. Este vorba inclusiv de angajaţi cu lefuri mari, adică funcţionari cu salarii de aproximativ 3.500 de lei net. Principalul motiv pentru care primarul vrea să concedieze o parte dintre angajaţi este bugetul prea mic din acest an, alocat comunei. Pe scurt, mărturiseşte acesta, cheltuielile de funcţionare, grevate de lefurile prea mari ale angajaţilor, nu sunt acoperite de bugetul Primăriei la capitolul funcţionare.
”Comuna Dângeni nu a mai primit atât de puţini bani la bugetul local, din 1990 încoace. Este pentru prima dată când avem probleme serioase la capitolul funcţionare. Măsura a fost necesară”, spune pentru Adevărul, edilul.
Inclusiv pe capitolul dezvoltare
Primăria Dângeni are probleme, primind doar 50.000 de lei.
”Aceşti bani înseamnă numai jumătate din costul autorizaţiei la proiectul de apă-canalizare. Eu sper totuşi la o rectificare fiindcă este grav”, adaugă Rotundu.
„La privat, dacă nu munceşti, pleci acasă“
Concedierile vor fi făcute pe baza unor analize interne şi a unei evaluări. Mai precis, angajaţii vor trebui să demonstreze ce au realizat ei în ultimii patru ani, conform fişei postului, dar şi atribuţiilor delegate. În urma evaluării, cei care nu şi-au făcut treaba vor pleca acasă. Şi asta în condiţiile în care o parte a funcţionarilor încasează lefuri mari. În special, spune edilul din Dângeni, vor fi păstraţi cei care-şi demonstrează eficienţa.
”Este o reorganizare şi vrem să eliminăm din aparatul de specialitate pe toţi aceia care muncesc puţin. La privat, dacă nu munceşti, pleci acasă. La bugetari, în schimb, ori îţi faci treaba, ori nu o faci, leafa merge. Trebuie să revizuim acest sistem”, adaugă Rotundu.
În urma concedierilor, estimează autorităţile locale, ar urma să se facă o economie, la bugetul local, de 40.000 de lei lunar.
”Este o economie consistentă”, spune Rotundu.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: