Un primar din Botoșani a angajat casă de avocatură ca să-i închidă „afacerea” pe bani publici unui sucevean - VIDEO

Iar această intenție a fost dezvăluită vineri, 28 februarie 2020 în fața ministrului mediului, Costel Alexe și a o sumedenie de oficiali, de la parlamentari la directori și președinți de autorități.

 

Primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș a prins momentul oportun pentru a transmite problemele care ar fi cauzate de operatorul care a câștigat licitația pentru administrarea depozitului ecologic de la Victoria. Primarul a arătat în mai multe rânduri că are probe care arată clar că pe depozit au loc mai multe acte de încălcare a legii însă nu a găsit deschidere la Consiliul Județean pentru remedierea problemelor.

 

În consecință, s-a adresat unei case de avocatură. O mutare neașteptată având în vedere că depozitul de la Stăuceni este principala sursă de depozitare a deșeurilor pentru întreg județul.

 

 

„Acel depozit a fost dat către un „operator” care și-a bătut joc, inclusiv de acele utilaje care s-au achiziționat prin proiecte și inclusiv de administrarea acelui depozit ecologic. Am încercat de fiecare dată, având în vedere că este și dl vicepreședinte al CJ, nu s-a luat niciun fel de măsură. La ora actuală vreau să vă informez că suntem în colaborare cu o casă de avocatură. Sperăm ca în cel mai scurt timp să închidem acel depozit ecologic sau mai bine zis o sursă de poluare imensă. Nu este de vină altcineva decât operatorul și cei care urmăresc administrarea. Sunt foarte multe ciori, fel de fel de păsări care distrug în zona respectivă. Sunt presiuni din partea locatarilor, proprietarilor de teren, al vecinilor care sunt acolo. Mi s-a răspuns că acele ciori sunt protejate de lege, cioara cu ciocul galben, albastru, nu știu ce fel de specie. Dar pe populația din jur cine o protejează?”

Cozmin Epuraș, primar Primăria Stăuceni

 

Vicepreședintele CJ, Dorin Birta a intervenit în discuție însă pentru a contracara afirmațiile primarului Cozmin Epuraș arătând că societatea Diasil care administrează depozitul ecologic își face treaba.

 

„Într-adevăr am avut discuții cu dl primar pe această temă, Garda de Mediu din punctul meu de vedere și-a făcut treaba acolo. Cred că nu Botoșaniul este singurul care se confruntă cu această situație. Ar fi necesar la nivel ministerial de a veni cu o reglementare în ceea ce privește operatorii acestor depozite pentru a ușura și munca Gărzii de Mediu dar și pentru a conștientiza acești operatori că totul trebuie făcut conform cerințelor europene și nu altfel”,

Dorin Birta, președinte Consiliu Județean

 

Dorin Birta este totuși contrazis de comisarul șef al Gărzii de Mediu Botoșani care arată că în 2018 a sancționat operatorul cu amenzi în valoare de 200.000 de lei iar în 2019 alte trei în cuantum de 130.000 de lei.

 

 

 

„Avem un sistem de colectare a deșeurilor în Botoșani care este funcțional. Nu sunt mulțumită în total de cum funcționează. Depozitul ecologic de la Stăuceni este în procedură de reautorizare. Începând cu anul 2017 depozitul a fost sancționat pentru neconformități și s-au trasat măsuri. Anul trecut am aplicat trei sancțiuni în valoare de 130.000 de lei, în anul 2017 trei sancțiuni în valoare de 200.000 de lei. Nu ne propunem să închidem un depozit ecologic la nivel de județ, nu vom avea ce face cu cantitățile de deșeuri. Primarii trebuie să  înțeleagă că partea de colectare selectivă trebuie să plece de pe UAT. Acel depozit ecologic este dotat cu o stație de sortare pe cantități de deșeuri colectate selectiv deja. Deci nu se face colectarea selectivă când deșeurile ajung pe amplasament”,

Cristina Kashyap, comisar șef Garda de Mediu Botoșani

 

Ministrul mediului a vrut să știe ce cantitate de deșeuri este generată anual la nivel de județ și i s-a răspuns că în jur de 60 - 65.000 de tone.

În completarea celor afirmate a venit și directorul APPM care a subliniat și el că există mai multe probleme la depozitul ecologic.

 

„Am făcut o verificare la depozitul ecologic Stăuceni. Dl primar are dreptate și o să spun de ce. Am să vă spun de ce, stația de epurare nu funcționează, nu se respectă normativul de depozitare 757/2004 respectiv punere în practici și depozitare, conductele de biogaz nu au fost montate la timp de asta incendiile în 2019 au făcut ravagii la depozitul Stăuceni. Deci la 4 metri de strat de noroi trebuiau montate aceste conducte de biogaz. Nu funcționează stația de sortare. Deci problemele sunt, se cunosc. Anul trecut a fost făcută o verificare și de către Garda de Mediu Iași. Bănuiesc că trebuie niște investiții sau operatorul nu și-a făcut treaba. Deci este o problemă care nu este în atribuțiile Agenției pentru Protecția Mediului. Celelalte autorități trebuie să facă ca aceste depozit să fie funcțional”,

Eugen Mateciuc, director Agenția pentru Protecția Mediului (APM)

 

 

Costel Alexe, ministrul mediului, nu a fost interesat să afle detalii despre operatorul care administrează depozitul ecologic. În schimb, pentru a fi corectate problemele de acolo, a criticat instituțiile cu atribuții că nu efectuează mai multe controale.

 

Pentru că, spre exemplu, la trei sancțiuni care totalizează 120.000 de lei, operatorul achită în termen de 15 zile jumătate din minimul amenzii. Așadar, în realitate, administratorul depozitului de la Stăuceni se prea poate să nu fi fost foarte afectat financiar, de sancțiunile primite.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store