Un preot râvnitor, un mare sfătuitor, un ctitor și un bun prieten al creștinilor a fost condus, duminică, pe ultimul drum.
Sute de credincioși au fost prezenți, duminică, la Biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Dorohoi, pentru a-l petrece pe ultimul drum pe cel care a fost ic. stravr. preot Constantin Ceobanu.
Părintele vicar administrativ Marian Timofte, alături de un sobor de preoți, au slujit pentru confratele lor plecat la Domnul.
”Cine din Dorohoi nu l-a cunoscut pe părintele? Părintele Ceobanu a fost un preot râvnitor și Dumnezeu l-a binecuvântat cu daruri bogate. Printre aceste daruri a avut și pe cel al ctitoriei. Pe unde a slujit a lăsat ceva în urma lui”, spune pr. Teodor Ciurariu, din Dorohoi.
Părintele Ciurariu amintește câteva dintre ”urmele” pe care ni le-a lăsat preotul Ceobanu. Astfel, la parohia din localitatea Fundu-Herții, unde a avut prima lui misiune, părintele Constantin Ceobanu a construit casa parohială. La parohia ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Dorohoi a consolidat Biserica parohială (cu mari dificultăți cauzate de regimul de atunci), ce se păstrează până în zilele noastre în forma dată atunci, în perioada comunistă. De asemenea, preotul Costache Ceobanu a fost o perioadă și protopop al Protopopiatului Dorohoi.
Dar cea mai mare realizare a Părintelui Costache a fost ctitoria Bisericii cu hramul Sfinții împărați Constantin si Elena, din Dorohoi, începută și terminată în timpul păstoririi lui.
”Aici in fața Bisericii l-am îngropat astăzi pentru ca toți credincioșii care vor veni la rugăciune să-și aducă aminte de el. Dumnezeu să te odihnească, Părinte. Noi, cei mai tineri, te-am apreciat mult și am avut ce învăța de la Sfinția Voastră. Veșnica pomenire din neam in neam, Părinte Costache. Te vom purta în rugăciunile noastre”, spune preotul Teodor Ciurariu.
Părintele Constantin Ceobanu s-a născut în data de 29 iulie 1944, în comuna Mileanca, județul Botoșani. A absolvit școala primară și gimnazială în comună, iar seminarul teologic la Sf. Mănăstire Neamț, comuna Vânători, județul Neamț. După absolvirea seminarului teologic, a urmat timp de 4 ani Institutul Teologic de Grad Universitar București, în anul 1969, cu teza de licență ”Despre Taina Sf. Botez”.
Și creștinii au fost alături de familia îndoliată, rostind totodată cuvinte alese la plecarea spre cele veșnice a părintelui Ceobanu: ”Un preot și un om deosebit. Biserica a pierdut un strașnic apărător al celor sfinte. Regrete eterne”, ”îl vom pomeni în rugăciunile noastre, făcute în fiecare clipă”, ”un prieten și un bun sfătuitor”.
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!
(Sursă foto: Facebook)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: