Un nou traseu inedit la Botoșani: A fost odată ca-n povești

O idee nemaipomenită de promovare turistică în municipiul Botoșani.

 

100 de pietre decorative cu versuri eminesciene

 

 

Autoritățile au dispus amplasarea prin tot orașul, dar mai ales în zona istorică, a o sută de pietre decorative, cu versuri din „Luceafărul”, poemul simbol al lui Mihai Eminescu.

 

 

Municipiul Botoșani este locul natal al poetului Mihai Eminescu. Acesta a vazut lumina zilei într-o casă din centrul istoric al orașului, în anul 1850 și a fost botezat la biserica din vecinătate, Uspenia, o ctitorie veche de cinci secole a soției voievodului Petru Rareș.

 

 

De altfel, Botoșaniul păstrează și astăzi, mai ales în zona centrală, farmecul târgului în care Eminescu s-a născut, un oraș cosmopolit, multietnic și bine dezvoltat economic și cultural.

 

Tocmai de aceea, autoritățile din municipiul Botoșani au mizat pe acest brand cultural eminescian, dar și pe moștenirea istorică a târgului Botoșanilor, pentru dezvoltarea turismului local, puțin dezvoltat, mai ales în primele două decenii după Revoluție. Astfel, prin intermediul unui proiect transfrontalier, orașul, cel puțin partea sa istorică, a fost transformată într-o bibliotecă în aer liber. Pe urmele versurilor ”Luceafărului”, orice vizitator poate descoperi și istoria fascinantă a acestui municipiu din nordul extrem al României, potrivit adevărul.ro

 

„A fost odată ca-n povești”, la pas prin lumea lui Eminescu

 

În anul 2022, la Botoșani a fost lansat proiectul „Eminescu: o cultură, o rută, în  zona transfrontalieră Botoșani-Bălți”, finanțat cu fonduri europene. Prin acest proiect, în valoare de peste 1.5 milioane de euro, se urmărește ca cele două orașe, Botoșani și Bălți (Republica Moldova) să se dezvolte din punct de vedere turistic.

 

 

În primă fază, la Botoșani sunt montate 100 de pietre decorative pe care se află inscripționate versurile bine-cunoscutului poem eminescian „Luceafărul”.

 

 

Alegerea nu a fost întâmplătoare având în vedere că Eminescu este un adevărat brand al locului, municipiul Botoșani devenind de două ori pe an, capitală a literaturii românești. Pietrele sunt amplasate în cea mai atractivă zonă turistică a orașului, și anume, Centrul Istoric, o copie la scară mică a Leipzigului, oraș de secol XIX, continuând cu Pietonalul Bancar și Pietonalul Unirii, către parcul „Mihai Eminescu”, una dintre cele mai frumoase zone verzi din Moldova, cu o vechime de peste 150 de ani.

 

Astfel, dacă un turist pleacă pe traseul strofelor, pentru a întregi acest puzzle poetic, are șansa să descopere o parte a celei mai înfloritoare perioade din istorie Botoșaniului, cu sedii de bănci de acum un secol și jumătate, case negustorești și boierești, biserici ale doamnelor Moldovei și multe altele.

 

 

De altfel, Botoșaniul este plin de mărturii ale prezenței lui Eminescu pe aceste meleaguri, de la casa în care s-a născut, biserica în care a fost botezat și până la foișorul din parc, în care se odihnea. Tot prin acest proiect sunt reabilitate aceste foișoare, dar se stabilesc și niste trasee turistice legate de viața lui Eminescu, dar și de istoria Botoșaniului.