„Operațiunea trambulina de partid” pentru șomerii care au devenit directori: Cum ajungi șef de instituție și cum e gata iar scandalul PNL - USR la Botoșani

Operațiunea „trambulina de partid” a însemnat practic propulsarea unor persoane agreate 100% de partid, fără recomandări profesionale notabile, pe funcții de conducere în instituții publice. În cazul de față, trambulina pentru politruci au fost cabinetele parlamentarilor.

 

Șomerii deveniți directori

 

Au fost zeci astfel de cazuri în toată țara, prin care senatorii și deputații și-au angajat consilieri la cabinetele parlamentare, din rândul colegilor în fața cărora aveau obligații electorale. La scurt timp, aceștia au fost detașați pe funcții de conducere în unități de stat. Iar metoda aceasta a fost aplicată îndeosebi pentru șefia filialelor din județe ale Autorității Rutiere Române (ARR).

 

Trambulina a fost se pare valabilă și la Botoșani, unde fostul șef al ARR, Florin Plian, a fost detașat în primă fază de la o primărie, iar mai apoi de la cabinetul parlamentar al deputatului Costel Șoptică.

 

Metoda „trambulina”

 

Anul trecut a fost consilierul viceprimarului de la Ștefănești, de unde a fost detașat în fruntea ARR.

 

„A fost puțin, două, trei zile, o săptămână, foarte puțin. Că el a zis că nu are loc de muncă și a vrut să se angajeze. Și i-am spus: cu naveta o să fie foarte greu. Și a zis că e pentru o perioadă scurtă. După vreo săptămână, ne-a zis că a găsit alt loc de muncă și vrea să plece. Când s-a terminat mandatul viceprimarului, automat a trebuit să anulăm contractul de muncă, după alegerile locale”,

Florin Buțura, primarul orașului Ștefănești

 

Ulterior, a fost angajat la cabinetul parlamentar al deputatului Costel Șoptică, iar mai apoi pe un post în cadrul Direcției Regionale Drumuri și Poduri Iași (DRDP) – punct de lucru Siret.

 

 

Operațiunea „eliminarea detașaților”

 

Detașarea lui Florin Plian pe funcția de șef la ARR Botoșani a încetat pe 23 iunie 2021, cum s-a întâmplat de altfel și în cazul celorlalți zeci de șefi de agenții din țară, care au revenit la cabinetele parlamentarilor care i-au angajat.

 

Reculul masiv al politrucilor în cârca senatorilor și deputaților a avut loc după mai multe tensiuni în cadrul Ministerului Transporturilor, unde ar fi ajuns numeroase plângeri cu privire la sinecurile strecurate în ARR-uri. Ca atare, în urma unei modificări de organigramă, au fost trimiși acasă mai mulți angajați, vizați fiind în realitate toți detașații.

 

Într-un război de „care pe care” din minister, între USR și UDMR, în aceste zile se încearcă repararea acestei situații, fiind scoase la concurs mai multe posturi vacante din cadrul acestor instituții.

 

Sunt organizate examene pentru funcții de referent sau inspector de specialitate, practic o nouă ușă deschisă pentru politruci. Odată cimentați pe posturile de execuție, pot accede din interior pe cele de conducere, fără a mai fi nevoie de detașările care oricum erau cumva suspicionate ca fiind la limita legalității.

 

 

La Botoșani candidează coduri, la Teleorman sunt și nume

 

 

La ARR Botoșani postul scos la concurs este cel deținut în trecut de Ioan Albu, pensionat de curând, unul dintre cei mai experimentați ingineri ai unității.

 

Au fost depuse trei dosare, printre care unul ar fi al lui Florin Plian. Ceilalți contracandidați rămân sub anonimat, grație GDPR-ului cu tot ce decurge din această prevedere internațională care în mod paradoxal permite politizarea posturilor din unitățile de stat, nemaifiind respectat principiul transparenței.

 

Mai mult decât atât, există o sumedenie de semne de întrebare privitoare la transparența acestor concursuri, în condițiile în care unele nume ale candidaților sunt anonimizate, iar altele dimpotrivă, lucru care dă loc la interpretări.

 

*rezultatul selecției dosarelor pentru postul din ARR Botoșani

 

Pentru Botoșani, toți candidații s-au transformat în coduri. Neoficial, se vehiculează că, pe lângă Florin Plian, ar mai participa la concurs un salariat de la Biroul Vamal Botoșani și un fost angajat de la ARR Suceava, care a fost dat afară în urma modificării organigramei care a afectat în jur de 100 de posturi la nivel național.

 

Cei trei au fost admiși la proba de selecție a dosarelor și în această dimineață, 27 iulie 2021, susțin proba scrisă la București.

 

USR și-a pregătit om, PNL la fel!

 

Ciudățenia concursului cu tot cu implicațiile politice începe abia acum, în condițiile în care la Botoșani conducerea ARR a revenit, conform negocierilor din coaliția de guvernare, USR-ului. Ori useriștii au și o persoană pregătită în interior pentru preluarea funcției de conducere, în persoana lui Dorin Vlas.

 

„Omul s-a înscris la concurs, poate să-i spună cineva să nu se înscrie? Cei de la USR fac concursuri corecte, nu e problemă, ați văzut că și la Casa de Asigurări au făcut concurs”,

spune Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, care oferă asigurări că examenul este unul cât se poate de transparent și fără implicații politice.

...

„Teoretic, ARR-ul prin negocieri a revenit USR-ului. În practică, deocamdată știu că s-au scos posturi la concurs”,

Andrei Drancă, președintele USR Botoșani

 

Neoficial însă, susținut ar fi Florin Plian, candidat PNL la Primăria Curtești anul trecut, care alături de mai mulți „preferați” din țară s-ar fi perindat prin biroul unuia dintre directorii mari de la București, cu puțin timp înainte de concurs. Aspecte dezvăluite de ziariștii publicației de la nivel central, Jurnalul.ro, ale căror surse încearcă tocmai demascarea operațiunii de amploare care este în plină desfășurare în aceste zile.

 

Concursul constă în trei etape, pe lângă cea de selecție a dosarelor fiind o probă scrisă care înseamnă de fapt un test grilă, ce ar fi compus din 50 de întrebări, jumătate dintre ele cu o singură variantă de răspuns. Testele grilă, susțin surse din ARR, ar fi soluția ideală de a se promova tot felul de examene, în condițiile în care răspunsurile... pot fi bifate oricând. Și de oricine.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store