E caniculă, ce facem cu animalele fără stăpân? - Cei care vor fi prinși vor fi filmați și reclamați la Poliție / Ține de civilizație - GALERIE FOTO

Nu doar oamenii suportă greu temperaturile ridicate din ultima perioadă. Și dacă animalele de companie aflate în grija unui proprietar sunt mai ferite de pericole, situația se schimbă foarte mult atunci când vorbim de pisicile sau cățeii fără stăpân.

 

Specialiștii spun că în perioadele caniculare este bine să privim mai des către animalele fără stăpân care de multe ori sunt lipsite nu doar de hrană, dar și de orice sursă de apă. Câteva recipiente cu apă în jurul blocului, la care să aibă acces pisicile, de exemplu, nu este un efort prea mare.

 

În spațiul public, numeroase persoane au făcut apel către cetățeni să manifeste grijă și pentru animalele fără stăpân.

 

Ioan Diaconu este un copil din Botoșani care nu a așteptat să audă de două ori îndemnul și a și ieșit din casă (foto jos).

 

 

”Am cumpărat apă, câteva recipiente din plastic, apoi am plecat să căutăm pisicile și cățeii însetați”, a povestit mama lui Ioan (Noni). 

 

 

Anunțuri supărătoare

 

Lucrurile se complică atunci când vine vorba de mâncare. În numeroase orașe din țară au apărut critici la adresa cetățenilor care hrănesc animalele fără stăpân.

 

Un anunț care a fost găsit și în Botoșani, în zona unui spațiu verde, pe strada Scipione Bădescu către Primăverii.

 

”Lângă blocul meu în spațiul verde am găsit afișat următorul anunț. E inuman pe aceste călduri să nu dai apă unui animăluț. Sper să se sesizeze cei în cauză”, a scris o doamnă din Botoșani despre anunțul găsit (foto jos):

 

 

Iar anunțul sună astfel, cu mențiunea că cei care nu respectă cerința ”vor fi filmați și reclamați la Poliție”:

”Rugăm toți locuitorii din zonă să nu mai lase hrană pentru pisici sau căței pe spațiul verde. Hrana lăsată atrage muștele, țânțarii, cât și șobolanii. Posesorii de animale de companie care le scot la plimbare pe spațiul verde sunt obligați să strângă excrementele lăsate de acestea. Cei care vor fi prinși vor fi filmați și reclamați la Poliție”.

 

 

Controverse… legale și nu prea

 

La fel ca în celelalte orașe din țară, se face trimitere la celebra Lege 205 din 2004.

 

Este „legea care vă dă dreptul să hrăniți animalele în spațiile publice, care reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor de viață și bunăstare ale animalelor cu sau fără deținător”, spun iubitorii de animale.

 

”Dacă întâmpinați probleme cu vecinii, gardienii etc., fiți pe poziții și răspundeți-le că există lege care vă dă acest drept, indiferent dacă vi se va spune că există hotărâri ale consiliului local, Legea 205/2004 este mai presus de price altă hotărâre locală. Orice tentativă de a împiedica hrănirea animalelor reprezintă instigare la maltratarea animalelor, iar uciderea sau chinuirea lor se pedepsește cu închisoare până la 2 ani. Se tot discută de creșterea pedepsei la 7 ani. Singura condiție este să curățați locul unde le-ați dat de mâncare, să nu lăsați vase murdare etc. și să luați în calcul și sterilizarea acestora! Hrănirea și oferirea de vase cu apă animalelor de pe stradă sunt niște elemente de minimum bun simț și umanitate, care trebuie încurajate și educate în cât mai mulți oameni!”, se arată în comunicările către cetățeni.

 

Însă, spun tot iubitorii de animale, nimeni nu interzice hrănirea animalelor, dar acest lucru trebuie făcut în limitele bunului simț.

 

”Mulți oameni aruncă drept hrană la animale resturi alimentare pe care nici animalele nu le mănâncă și care rămân să polueze spațiile verzi și să ne pună în pericol sănătatea”, este semnalul tras de un cetățean.

 

 

”Ține de civilizație”

 

Proprietarii de animale spun că sunt de acord, în mare, cu cele scrise în anunț. Iar argumentele sunt, și ele, de bun simț, atunci când fac referire la cei care nu hrănesc animalele, ci aruncă pe spațiul verde resturi alimentare uneori necomestibile:

”Unde hrănesc, păstrez curățenia. Aduc pisicilor hrana în funcție de ce știu că mănâncă sau cât mănâncă. Nu las niciodată să se adune muște sau să mucegăiască mâncarea acolo. Nu rareori însă am găsit acolo unde hrănesc eu resturi pe care gospodinele nu s-au îndurat să le arunce la gunoi, borcane cu mâncare, pâine mucegăită și multe altele. Asta e bătaie de joc, nu hrănit de pisici. Din păcate, mulți dintre cei care hrănesc o fac după cum am menționat și nu igienizează spațiul în care hrănesc. În al doilea rând, trebuie să-mi feresc mereu câinele să nu calce în rahatul lăsat în urmă de câini ai căror proprietari nu se deranjează să-l strângă. Este deranjant și cred că exista și o lege în privința asta și ar trebui să se dea ceva amenzi. Ține de civilizație”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store