Un ministru PSD a venit să salveze județul și o investiție care a început pe vremea lui Ceaușescu și nu-i gata nici azi – GALERIE FOTO & VIDEO

A fost o dimineață maraton pentru parlamentarii PSD dar și pentru delegația ministerială care a ajuns la Botoșani într-o vizită de lucru ce s-a nimerit taman într-o zi de vineri.

 

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș a ajuns probabil pentru prima dată în viața sa și la Botoșani. Și nu neapărat doar în municipiul reședință, ci a pătruns adânc într-unul din cele mai sărace județe ale Moldovei, a circulat pe drumurile jalnice de aici și a mirosit sărăcia care răzbătea din casele oamenilor simpli.

 

Nu din Primăria Vf. Câmpului unde masa abunda de belșug. Pentru că aici a fost prima lui oprire.

 

L-au așteptat numeroși primari PSD, cîțiva directori de instituții și o pleiadă de membri ai partidului de guvernământ alături de deputați și senatori. Ministrul a intrat în sala de ședințe și a ajuns într-un colț la harta unde era indicată acumularea de la Vf. Câmpului.

 

Sau, salvarea apei potabile de la Botoșani, având în vedere că acumularea de la Bucecea, principala sursă din prezent, este aproape de colmatare totală.

 

Revenind la Vf. Câmpului și acumularea de acolo. Investiția a început în stilul caracteristic românilor, în urmă cu nici mai mult nici mai puțin de 31 de ani.

 

Această „piesă istorică de muzeu” i-a atras atenția ministrului Ioan Deneș, unul dintre cei care s-au tot perindat în guvernarea PSD la Ministerul Apelor și Pădurilor.

 

„Este o investiție istorică ce a început în 27 octombrie 1987. A avut perioade în care s-au alocat fonduri pentru s-au alocat fonduri și perioade în care a rămas fără fonduri. În proiectul inițial valoarea investiției este de 168 de milioane de lei, din care până acum, în cei 31 de ani s-au alocat 118 milioane de lei rămânând din valoarea proiectului inițial aproximativ 50 de milioane de lei de investit”,

Ioan Deneș, ministrul apelor și pădurilor

 

Valorile care s-au calculat în cele trei decenii care s-au scurs nu mai sunt de actualitate. De aceea, cu alte ministere, se va proceda la reactualizarea studiului de fezabilitate pentru împrospătarea datelor tehnico-economice. Și astfel se va afla care este valoarea reală a acestei investiții.

 

„Sunt de fapt două chestiuni care sunt separate dar foarte importante pentru ca această acumulare să-și intre în rol și să punem la dispoziția cetățenilor județului Botoșani apă brută care să fie transformată în apă potabilă. În acest an, așa cum vă spuneam acești indicatori tehnico-ecnomici ce se vor finaliza în câteva luni de zile, iar noi pe legislația actuală vom aloca sume de bani pentru a putea să apropiem finalizarea investiției”,

Ioan Deneș, ministrul apelor și pădurilor

 

O altă problemă pentru continuarea investiției este privitoare la amplasament. Sunt aproximativ 200 de hectare de teren unde este nevoie de exproprieri, ceea ce înseamnă alte documentații de evaluare a acestor proprietăți.

 

Există și 115 hectare de teren forestier din care 90 de ha sunt arie naturală protejată de lege din care 25 de hectare sunt de rezervare naturală care intră sub incidența legislației de mediu.

 

„Este cel mai bun exemplu pe care-l avem pentru că știm foarte bine că există o dezbatere la nivel național în care se abordează acest tip de fond forestier prins într-o rezervație naturală că nu este voie să te atingi de acest fond forestier. Există pericolul ca, dacă nu se găsește o soluție pentru cele 25 de hectare, să nu putem finaliza investiția care trenează de 31 de ani”,

Ioan Deneș, ministrul apelor și pădurilor

 

În cazul în care nu se termină investițiile de la Vf. Câmpului pentru asigurarea sursei de apă, în cîțiva ani de zile județul riscă să nu mai aibă altă acumulare care să alimenteze populația.   

 

DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store