Un lider de partid din Botoșani laudă legea cu închisoarea făcută acasă: Cheltuieli publice inutile

În plină pandemie de coronavirus, o inițiativă legislativă a stârnit un scandal politic de proporții. Totul a plecat de la propunerea fostului președinte al PNL, Alina Gorghiu.

 

Senatul a aprobat închisoarea cu brățară la domiciliu


Proiectul, care a fost adoptat cu o largă majoritate în Senat, reglementează detenţia la domiciliu şi supravegherea deţinuţilor cu ajutorul brăţărilor electronice.


Mai exact, persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanenţă prin intermediul dispozitivului menționat.


Potrivit proiectului, instanţa poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

 

  • pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;

 

  • infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

 

  • infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;

 

  • în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.


După ce mass-media a făcut public ce s-a întâmplat în Senat, unii președinți de partide au început să se dezică de votul propriilor colegi, liberalul Ludovic Orban anunțând că deputații se vor împotrivi, iar Dan Barna că USR-iștii au votat din... eroare.


”Vor ca cei condamnați sa facă pușcăria la locul specializat, adică pe banii noștri, în pușcării europene, unde va trebui sa băgăm o groază de bani”


De cu totul altă părere este însă președintele județean al Partidului Mișcarea Populară, care susține în continuare proiectul adoptat de Senat. În opinia ex-senatorului Corneliu Popescu, primordială pentru România trebuie să fie recuperarea prejudiciilor produse de infracțiuni (care este de numai12% în CORNELIU POPESCU PMPdosarele instrumentate de DNA) și nu cheltuirea unor alte fonduri cu ținerea în detenție a infractorilor.


”Ce să vezi, majoritatea nu este de acord cu inițiativa senatoarei. Adică, vor ca cei condamnați sa facă pușcăria la locul specializat, adică în pușcării adevărate, pe banii noștri, în pușcării europene, cu condiții europene, unde va trebui sa băgăm o groază de bani și personal specializat și bine plătit. O groază de bani pe care, de fapt, nici nu-i avem și nici nu-i mai putem suporta. În loc să nu-i mai cheltuim și să ne concentrăm cu toată forța pentru recuperarea prejudiciilor, toate cazurile penale fiind însoțite de cheltuieli, amenzi și valori prejudiciate”,


Corneliu Popescu, președinte PMP Botoșani.


Fost și consilier județean, acesta nu are vreo condamnare care să îl determine să privească problema cu subiectivism.


”Mai înțelege cineva ceva?! O turmă de țuțări fără gândire, fără logica...ne țin angajați în cheltuieli publice inutile în timp ce urlă, la fel de tare, că nu avem sistem de sănătate, nu avem autostrăzi. La învățământ nici nu se mai gândesc, unde am putea educa oameni și spera să nu mai avem infractori. Pentru această inițiativă bravo tuturor parlamentarilor care au votat!”,


Corneliu Popescu, președinte PMP Botoșani.


Votul final va fi dat în Camera Deputaților.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store