Un consum uriaș de apă pentru care nu plătea nimeni, niciun ban, a ieșit la iveală recent.
Era înregistrat la un bloc de lângă ghetourile din Parcul Tineretului.
Situația gravă a fost depistată undeva prin decembrie anul trecut. La o analiză mai atentă s-a constatat că la respectivul bloc care are în jur de 100 de locuințe, camere dintr-un fost cămin de nefamiliști, erau facturați lunar în jur de 170 de metri cubi de apă.
Apometrul exterior din căminul companiei indica însă uriașa cantitate de 7.300 de metri cubi care ieșeau din rețea și care erau nefacturați.
Pentru că se apropiau sărbătorile de iarnă, conducerea Nova Apaserv a transmis doar notificări proprietarilor și asociației pentru remedierea avariei care cauza pierderile. Și care erau undeva în spațiul comun unde Nova Apaserv nu are competență să intervină.
Prima etapă a fost cea de aducere la cunoștință pentru ca oamenii să nu rămână fără apă chiar de sărbători.
Echipajele de intervenție ale companiei dar și directorul general, Alin Cirimpei au efectuat o nouă vizită în zonă.
S-a constatat că apa curgea în continuare cu aceeași intensitate. Apă care ar fi trebuit să ajungă la robinet pentru consum.
Alin Cirimpei, director general SC Nova Apaserv SA
„Trece prin contor. Este apă tratată care ajunge în scara blocului și este pierdută. Apă care, din păcate, în momentul de față nu o putem factura și a trebuit să sistăm apa în scara respectivă. Avem undeva la 7.300 de metri cubi pierdere în această scară. Suntem nevoiți să oprim apa, am notificat asociația, am notificat consumatorii, beneficiarii din scară. Trebuie să-și rezolve problema care ține de spațiul comun”,
Echipajele de intervenție au făcut mai multe verificări în zonă pentru a depista sursa pierderilor uriașe.
În acest caz ar fi vorba despre o avarie la subsolul blocului prin care apa din rețea se scurge în sistemul de canalizare fiind încadrată la pierdere și neexistând posibilitatea de a fi facturată.
Alin Cirimpei, director general SC Nova Apaserv SA
„Acolo ar trebui să intervină asociația cu locatarii în așa fel încât să remedieze problema pentru a putea restabili serviciul de apă. Am avut două tentative, niciuna nu s-a concretizat până acum, le-am dat o săptămână, i-am lăsat de sărbători să aibă apă. Am intervenit din nou, i-am notificat din nou, am lăsat trei zile. Deja suntem în a patra zi, am venit să sistăm apa”
Raportat la cantitatea facturată, pierderile lunare se ridică undeva la aproximativ 40.000 de lei, doar la această scară de bloc unde sunt facturați 174 metri cubi de apă: „Este infim pe lângă pierderile de apă pe care le avem. După cum ați văzut, apa curge fără nicio problemă”, a mai explicat Alin Cirimpei.
Un botoșănean care locuiește în blocul care a fost debranșat a coborât pentru a discuta cu cei de la „Apă”. Nu era nici revoltat și nici mirat că va rămâne fără apă, conștient fiind de problemele care sunt cu conductele de la subsolul blocului.
A vrut doar să știe unde este pierderea și s-a lămurit când s-a uitat în căminul de apă. A încercat să explice că, deși numărul proprietarilor se apropie de 100 (98 mai exact), cei mai mulți fie nu vor să plătească pentru reparații, fie sunt morți sau plecați din țară.
„Aici este o problemă cu locatarii care sunt, jumătate din ei sunt plecați sau sunt camere goale. Am înțeles că s-a stabilit o sumă împreună cu asociația”.
Șeful de la „Apă” a transmis că este dispus să acorde sprijin atât cât permite legea, iar dacă avaria de la subsol va fi remediată, la orice oră din zi sau noapte se poate interveni pentru restabilirea furnizării apei.
La asociația de proprietari din Parcul Tineretului situația era bineînțeles cunoscută. Președinta acestei structuri susține că respectivul bloc a tot fost lovit de ghinion în ultimii ani din cauza problemelor de la subsol.
Și că deși s-a intervenit cu reparații în mai multe rânduri, conductele fiind foarte vechi s-au spart din nou.
Președinte Asociația de proprietari
„A mai fost reparată în urmă cu doi ani. Și tot s-a înlocuit pe porțiuni. Încă acum doi ani au înlocuit o porțiune, au dat drumul, i-a dat presiune și s-a rupt în altă parte. Căminul acela, fiecare și-a făcut cum a dorit instalația, sunt care au, de la toaletă se duce direct în subsol. Deci, acolo subsolul a fost de groază. S-a făcut o conductă în afară, s-a săpat dar când era problemă apa stătea acolo, la temelia blocului, mizeria ieșea pe stradă. Sunt și oameni buni, dar sunt și care nu locuiesc dar mulți nu vin, nu plătesc. Iar fără bani nu se poate”,
În acest caz aportul individual a fost stabilit la 500 de lei de familie. Ori la aproape 100 de familii din întreg blocul se ajunge la un cost de aproximativ 50.000 de lei pentru lucrarea de remediere și pentru a fi reluat serviciul de alimentare cu apă.
Alin Cirimpei a sugerat să fie solicitate oferte de la mai multe firme din oraș.
Alin Cirimpei, director general SC Nova Apaserv SA
„Căutați mai multe firme de profil, doar aici sunt firme de instalații. Vă dau un preț în funcție de constatarea tehnică la fața locului, aveți o soluție. Comparați soluțiile tehnice și financiare și de acolo plecați mai departe. Dar dacă aș fi eu locatar, mi-aș dori să am pe verticală. Și atunci plătesc doar cei care consumă, se citește apometrul”,
Până la momentul debranșării la asociația de proprietari se strânseseră banii de la doar 19 familii.
Vor urma discuții cu botoșănenii din acest bloc pentru ca la lucrările de reparare a conductelor din subsol să fie efectuate eventual și cele de sistematizare pe verticală.
Asta înseamnă că apometrele vor fi scoase la limita de proprietate, adică la ușa locuinței. Angajații Nova Apaserv vor putea citi în mod facil consumurile și astfel fiecare locuință va plăti în funcție de propriul consum.
În cazul celor plecați, apa poate fi sistată individual, pe fiecare locuință în parte. Și astfel nu ar mai exista discuții despre cantitatea consumată la general și împărțită ulterior la toți locatarii.
Nu există la acest moment legislația prin care compania de apă să suporte costurile acestor lucrări iar mai apoi să le recupereze eșalonat de la consumatori.