Proporția oamenilor diagnosticați cu cancer pulmonar, care nu au fumat niciodată, este în creștere.
Poluarea aerului reprezintă un „factor important”, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății, relatează cotidianul britanic The Guardian.
Cancerul pulmonar la oamenii care nu au fumat niciodată este estimat a fi, în prezent, a cincea cauză principală de decese cauzate de cancer la nivel mondial, conform IARC.
De asemenea, cancerul pulmonar la nefumători apare aproape exclusiv sub forma adenocarcinomului, care a devenit cel mai frecvent dintre cele patru subtipuri principale ale bolii, atât la bărbați, cât și la femei, la nivel global, afirmă IARC.
Potrivit studiului publicat în revista The Lancet Respiratory Medicine, aproape 200.000 de cazuri de adenocarcinom au fost asociate cu expunerea la poluarea aerului în 2022. Cea mai mare povară a adenocarcinomului atribuită poluării aerului a fost înregistrată în Asia de Est, în special în China, conform studiului.
Într-un interviu acordat publicației The Guardian, autorul principal al studiului și șeful departamentului de supraveghere a cancerului din cadrul IARC, Dr. Freddie Bray, a declarat că aceste rezultate subliniază necesitatea monitorizării urgente a riscului în schimbare privind cancerul pulmonar.
Poluarea aerului, un factor important „Poluarea aerului poate fi considerată un factor important care explică parțial predominanța emergentă a adenocarcinomului, care reprezintă între 53% și 70% din cazurile de cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată la nivel mondial,” se arată în studiu.
Autorul principal al studiului și șeful departamentului de supraveghere a cancerului din cadrul IARC, Dr. Freddie Bray, a spus că studiul oferă perspective importante asupra modului în care evoluează atât cancerul pulmonar, cât și factorii de risc asociați, „oferind indicii despre cum putem preveni optim cancerul pulmonar la nivel global.”
„Schimbările în modelele de fumat și expunerea la poluarea aerului sunt printre principalii factori determinanți ai modificării profilului de risc al incidenței cancerului pulmonar în funcție de subtip, pe care îl observăm astăzi”, a adăugat acesta.
Citeşte întreaga ştire aici.