Un avocat din Baroul Botoșani a scăpat de pedeapsă, după ce a fost prins la volan cu o alcoolemie de 1,25 g/l

Curtea de Apel Suceava a decis să aplice o pedeapsă mai blândă într-un dosar de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, deși pedeapsa maximă la această infracțiune poate ajunge și la 5 ani de închisoare.

 

Mai mult, magistrații suceveni au dispus amânarea aplicării pedepsei pe durata de 2 ani, ceea ce înseamnă că nu asistăm la o condamnare penală, în sensul strict, ci mai mult la o sancțiune disciplinară. Dacă inculpatul nu mai are probleme cu legea în următorii 2 ani, își păstrează toate drepturile, inclusiv dreptul ca această condamnare să nu apară în cazier.

 

Inedita soluție a Curții de Apel Suceava în dosarul 482/39/2022, în care alcoolemia șoferului este de 1,25 g/l alcool pur în sânge, are și o explicație: inculpatul este avocat în Baroul Botoșani, iar în cazul unei condamnări la închisoare, chiar și cu suspendare, se putea ajunge la excluderea să din profesie, scrie impactpress.ro.

 

„Stabilește în sarcina inculpatului S. F. V., pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influență alcoolului sau a altor substanțe”, În baza art. 83 alin. 1 Cod penal dispune amânarea aplicării pedepsei de 1 an închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani stabilit în condițiile art. 84 Cod penal, calculat de la dată rămânerii definitive a prezenței hotărâri”, se menționează în Hotărârea 2/2023, pronunțată în 18.01.2023.

 

Instanța l-a mai obligat pe S. F. V. să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune Botoșani.

 

În apărarea sa, avocatul a explicat judecătorilor că a băut alcool dintr-o regretabilă greșeală. Mai exact, în dată de 22 ianuarie 2022 a participat la manifestările culturale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române organizate în municipiul Dorohoi.

 

Ulterior, a mers la domiciliul unui prieten, care l-a invitat la serbarea zilei sale de naștere. A mâncat și a băut, după care a rămas să doarmă la amicul sau. A doua zi nu a mâncat nimic, dar i-a cerut amicului un pahar de suc, acesta indicându-i că, în frigider, se află o sticlă cu amestec de sucuri de fructe. A pus într-un pahar aproximativ 250-300 ml din conținutul acelei sticle, remarcând că era foarte rece, dar nu și-a dat seama dacă avea sau nu și alcool.

 

A plecat spre casă, pe 23 ianuarie 2022, după ora 9.00, însă a fost surprins de polițiști la volanul unui VW Jetta, pe str. Zadurovici, din Dorohoi, având în sânge o îmbibație alcoolică în sânge de 1,41 g/l, la prima proba, și 1,25 g/l, la cea de-a două proba.

 

Poate nu ar fi fost oprit de echipajul de poliție, dacă nu ar fi fost dată de gol de o întoarcere, care nu i-a reușit din prima. Acest lucru a atras atenția unui echipaj de poliție aflat în misiune, care a pornit imediat semnalele acustice și luminoase de la autospecială și a plecat după el. Când s-au apropiat de mașana lui, polițiștii au simțit un miros de alcool. Așa că l-au pus să sufle în etilotest.

 

Avocatul nu a reușit să facă o testare valida, în ciuda mai multor încercări, scena fiind surprinsă de camera body-cam din dotarea lucrătorilor de poliție. În schimb, s-a oferit singur să meargă la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, recunoscând că ar fi băut un cocktail înainte de a pleca la drum.

 

Hotărârea Curții de Apel Suceava nu este definitivă, cu poate fi atacată cu apel de procurori în 10 zile de la comunicare, mai scrie sursa citată.