Uite semnătura! Nu-i semnătura! Zeci de angajaţi de la Nova Apaserv audiaţi la Poliţie într-o mega-anchetă pentru fals şi uz de fals

Adevărata miză a luptei sindicale care-i frământă pe cei peste 400 de salariați din cadrul societății Nova Apaserv, încă este învăluită în mister. Ceea ce se întâmplă la operatorul județean de servicii reprezintă o premieră pentru Botoșani. În unitate există deja două sindicate care se luptă pentru reprezentativitate iar salariații, culmea, pleacă spre un al treilea, din exterior.

 

Aqua cu miros de fals

S-a ajuns în prezent la situația în care peste 200 de salariați de la SC Nova Apaserv SA fac parte concomitent din două organizații sindicale și sunt chemați pentru declarații la Poliție. Călătorind în trecut, izvorul neregulilor pare să curgă de undeva de la sfârșitul anului 2013 când s-a născut un al doilea sindicat, în preajma sărbătorilor de iarnă. Este vorba despre "Aqua" care îl are în frunte pe Alexandru Ghiviziu, dispecer în cadrul unității. Cel de-al doilea ar milita pentru drepturilor celor mulți și necăjiți, mereu primii pe lista tăierilor de salarii. Modul în care și-a câştigat membri a atras însă atenția liderului celuilalt sindicat, "Apă și Canal", condus de Radu Fegher, șef în cadrul Stației de Tratare de la Cătămărăști.
 
Radu Fegher susține că ar fi observat neregulile la momentul în care s-au început negocierile pentru noul contract colectiv de muncă, adică undeva la începutul anului, în ianuarie, și când s-a prezentat și sindicatul celălalt, condus de Alexandru Ghiviziu.
”Am văzut cereri și tabel și erau diferențe la semnături și chiar la numele unor persoane și am sesizat Parchetul chiar din februarie. E dubios pentru că pe 1 ianuarie lumea se înscria în sindicat. În 31 decembrie! Dar o să-și facă organele treaba și dacă e cineva vinovat, se va vedea”, spune Radu Fegher, care completează cu precizarea că în ambele zile oamenii nu se aflau la serviciu, fiind vorba de sărbători legale.

Trei semnături diferite... un singur salariat

Potrivit acestuia, în primă fază tabelele includeau în jur de 150 de persoane, în bloc, care aveau câte trei semnături, prima pe cererea prin care ieșeau din primul sindicat, a doua pe cea în care aderau la cel nou și o a treia într-un tabel. În unele cazuri, numele membrilor erau trecute diferit pe fiecare dintre cele trei documente. La fel și semnăturile.

Plângeri penale cu val de audieri


S-a făcut o sesizare penală și a fost demarată o amplă anchetă care viza verificarea autenticității semnăturilor salariaților și dacă într-adevăr aceștia și-au exprimat intenția de a trece în noul sindicat. Dată fiind complexitatea, cercetările par să se fi întins de-a lungul a luni și luni de zile și abia spre finele anului au început să fie chemați la audieri salariații de la Nova Apaserv. În jur de 20 de persoane au dat deja cu subsemnatul, atât de la Botoșani cât și de la puncte de lucru din teritoriu.
"Reprezentanții sindicatului reclamă faptul că, în fapt, cererile unora dintre membrii organizației de a se retrage din organizație nu ar fi reale, semnăturile acestora fiind, susțin ei, falsificate. În acest context efectuăm cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals și uz de fals, urmând ca la finalizarea activităților și administrarea întregului probatoriu care se anunță a fi unul extrem de complex, să propunem o soluție procedurală în această cauză”, declară Daniela Gheorghiescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean.
Comisarul IPJ mai precizează faptul că, în mod sigur cercetările vor continua pentru o bună perioadă de timp întrucât se vor efectua expertize grafologice pentru toate semnăturile suspectate că ar fi falsificate. Surse neoficiale spun că mare parte dintre cei audiați ar fi declarat că ar fi semnat respectivele documente, iar alții că nu ar fi știut ce semnează.

Intră în scenă şi liderul de sindicat de la Urban Serv


În lupta sindicală dusă între Radu Fegher (Sindicatul Apă și Canal) și Alexandru Ghiviziu (Sindicatul Aqua) mai pune umărul un sindcalist, însă pentru cel de-al doilea dintre lideri. Toți membrii de la Aqua decid să ”migreze” în exterior și anume către Sindicatul de Servicii Comunitare și Utilități Publice (SSCUP), condus de Cristian Sadovei. Nu se unifică cu această organizație, ci funcționează ca o entitate de sine stătătoare sub denumirea de  Uniune Teritorială a Sindicatelor din Servicii Comunitare și Utilități Publice.
Și astfel războiul este dus pe umeri de noul intrat cu forțe proaspete, Cristian Sadovei, care-l înfruntă pe Radu Fegher, la braț cu Alexandru Ghiviziu. Se ajunge la situația în care, conform acuzelor aduse de prima tabără, angajații care fac parte din tandemul Sadovei – Ghiviziu să plătească o dată cotizația anuală prevăzută de lege și încă o dată un tarif de 60 de lei colectat pentru onorariul avocatului care-i reprezintă într-un proces.

Daune morale de 10.000 lei / membru

”Fără bon și fără o evidență, astfel se strâng banii”, acuză și Ștefan Țarcă, secretar executiv al Sindicatului Apă și Canal din studioul Somax TVîn cadrul unei ediţii Botoşăneanul TV  în care spune că va consulta legea și amenință cu o nouă plângere penală împotriva lui Sadovei.
Cel din urmă stă însă cu ochii pe organele de cercetare penală și așteaptă un răspuns de (ne)începere a urmăririi penale pentru ca mai apoi să deschidă o acțiune pentru plata unor daune morale.
”Din cauză că nu știe să piardă frumos se întâmplă ce se întâmplă să-și bage colegii în cercetări. Eu sper să am răspunsul de la Poliție, după o să fie chiar urât, pentru că eu mă duc pe daune morale cel puțin 100 de milioane pe fiecare membru. Adică cine mai face, să-l coste”, spune și Cristian Sadovei.

Conducerea Nova Apaserv se spală pe mâini

Neculai Gheorghincă,directorul adjunct al societății Nova Apaserv, spune că a auzit la ce nivel a ajuns lupta dintre sindicate, însă totul nu este decât ”o informație”.
”Este o problemă care este între membrii de sindicat, între reprezentanții sindicatelor, între sindicatele în sine. Conform legii, nouă ne este interzis expres imixtiunea în activitatea sindicatelor
”, explică directorul adjunct de la Apă.
Este îngrijorător faptul că acest scandal a trecut linia de hotar și a ajuns până la Poliție sau Parchet?
”A răspunde unor solicitări a organelor de cercetare penală este o obligație a fiecărui cetățean, ca atare asta este. Noi nu avem sub nici o formă a ne amesteca în treburile sindicatului. Fiecare pentru ceea ce face, trebuie să răspundă, suntem datori să ne ducem și la organele de cercetare penală și atât”, conchide Neculai Gheorghincă care ridică din umeri și zâmbește.
Anul 2015 ar urma să aducă noi surprize întrucât, teoretic, Sindicatul Apă și Canal condus de Radu Fegher ar fi avut reprezentativitate în perioada 20 noiembrie 2010 – 20 noiembrie 2014, ceea ce înseamnă că nu va mai putea participa la negocieri cu patronatele.
Gabriela ERDIC
CITEȘTE:
 Staţia îmbolnăviţilor: Unitatea unde muncitorii se îmbolnăvesc de leptospiroză şi boli de piele şi li se taie salariile, iar şefii primesc bani să îşi opereze hemoroizii