Uite liceul cu bogății al județului : școală reabilitată cu bani din… codru – GALERIE FOTO

Mai rar unități de învățământ care să se autofinanțeze în aceste vremuri tulburi din punct de vedere economic și când școlile, mai ales din mediul rural, arată de parcă abia s-ar fi încheiat cel de-al doilea război mondial.

 

În județul Botoșani, mai exact în comuna Pomârla se află Liceul Anastasie Bașotă, unitate care deține 1.800 de hectare de pădure. Prin prelucrarea materialului lemnos în conformitate cu legile silvice din România, liceul realizează o serie de venituri proprii care se ridică anual la o sumă de aproximativ 3 miliarde de lei. Bani suficienți pentru a fi posibilă efectuarea de reparații la o serie de anexe pe care le are, fiind unitate cu clase I – XII. Este și cazul unei școli care adăpostește câteva clase de elevi din ciclul primar.
O spun cu bucurie, este ultima școală care suportă lucrări de modernizare, de alimentare cu apă și bazin vidanjabil pentru a fi autorizată. În rest toate școlile din comuna Pomârla au alimentare cu apă, au centrală termică și toate condițiile de autorizare”, declară Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.
Amplasamentul unității de învățământ este unul fericit întrucât se află lângă baza sportivă din comună unde se va racorda pentru ca elevii să aibă apă curentă și canalizare din sistemul existent al bazinului vidanjabil.
Avem alimentarea deja adusă până aici la terenul de sport și așa scutim o cheltuială în plus până la venirea proiectului de apă și canalizare. Aici sunt trei clase de 1 – 4, Liceul Anastasie Bașotă ca persoană juridică este liceu teoretic cu clase 1 – 12 și mai funcționează și o clasă de grădiniță”, a mai spus primarul.
Lucrările de reabilitare au fost demarate în urmă cu o lună de zile și se estimează că vor fi finalizate într-un interval similar până când copiii vor reuși să se mute în …casă nouă.  Până la acest moment s-au plătit în jur de 40.000 de lei intervențiile la acoperiș urmând ca mai apoi să fie achitate serviciile unei firme de lucrări la partea electrică. Per total, reabilitarea a corpului în care funcționează clasele primare și a unuia alăturat destinat celui preșcolar costă în jur de 180.000 de lei. Forța de muncă este folosită din cadrul Primăriei.
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
 Primărie la un pas de prăbușire : Funcționarii stau cu frica-n sân : Vai de mine, cum stați aici? - GALERIE FOTO