UE acordă 100 de euro pentru o „vacă defavorizată”

 


În urma unui ordin al ministrului agriculturii din luna august a anului în curs, crescătorii de animale care provin din zone defavorizate vor beneficia de un sprijin financiar în cuantum de 100 de euro pe cap de animal. La Botoşani ar fi vorba despre deţinători de bovine care provin din comunele Lunca, Suliţa şi Răuseni. Pînă în prezent la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură au fost depuse 29 de cereri în acest sens, pentru un număr de 90 de capete de animale.
În judeţul Botoşani, zonele defavorizate au fost stabilite prin Anexa 4A din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), în funcţie de numărul populaţiei şi gradul de dezvoltare. În cazul de faţă, comunele care au fost declarate ca fiind zone defavorizate sunt Lunca, Suliţa şi Răuseni. Crescătorii de animale din localităţile amintite au avut ca prim termen data de 31 august 2010 pentru depunerea de cereri la APIA. „Pînă la această dată au fost depuse 29 de cereri pentru un număr de 90 de capete de animale. Întrucît solicitările sunt puţine s-a decis prelungirea perioadei de depunere într-o nouă tranşă care este în perioada 15 septembrie-29 octombrie 2010”, a declarat Ioan Constantin, director executiv APIA. Ca şi condiţii, exploataţiile de animale trebuie să fie cuprinse între 2 şi maximum 15 capete de vaci de lapte. De acest acest ajutor specific pot beneficia crescătorii de vaci de lapte, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. De asemenea, beneficiarii trebuie să deţină cotă de lapte pentru livrări şi/sau vînzări directe, iar efectivul de vaci de lapte pentru care solicită ajutor financiar să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor. Totodată, efectivul pentru care se solicita ajutor specific anual trebuie menţinut în exploatatie pe perioada derularii schemei. Acest ajutor financiar este acordat prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Crescătorii de animale din celelalte comune se simt discriminaţi
Reprezentanţii crescătorilor de bovine din judeţul Botoşani sunt de părere că prin acordarea acestui ajutor financiar doar unora dintre deţinătorii de animale este produsă o discriminare în rîndul acestora. Şi asta deoarece, la nivel de judeţ gradul de sărăcie este unul care se regăseşte în majoritatea comunelor şi nu doar în cazul celor trei considerate defavorizate. „Ordinul a apărut la începutul lunii august pe zone defavorizate, respectiv trei comune la Botoşani, deja crescătorii de taurine au depus cereri. Consider că ceilalţi crescători de animale sunt discriminaţi pentru că şi cei din comunele din jur sunt în aceeaşi situaţie, cunoaşteţi situaţia judeţului Botoşani, deci nu avem comune mai bogate şi mai sărace, toate au aceleaşi probleme. Asta au fost însă condiţiile cînd s-au stabilit cele trei comune defavorizate”, a declarat Viorel Marucico (foto dreapta), preşedinte Sindicatul Crescătorilor de Taurine Botoşani.