Preşedinte de asociaţie acuzat de hărţuire sexuală de o angajată

 

S-a întîmplat la Botoşani în cadrul unei asociaţii de proprietari, unde o angajată în vîrstă de 55 de ani a reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă că ar fi fost hărţuită sexual de şeful său, adică preşedintele asociaţiei, în vîrstă de 71 de ani.
Reclamaţia a fost adusă la cunoştinţa inspectorilor muncii pe data de 9 septembrie a anului în curs. Femeia, încadrată în această unitate din anul 2008, ar fi afirmat că, preşedintele asociaţiei i-ar fi sugerat în nenumărate rînduri că „ar trebuie să fie drăguţă” cu el, drept mulţumire că a fost angajată. Întrucît, potrivit femeii care susţine că a fost hărţuită, insistenţele şefului său au devenit de nesuportat, ea s-a decis să sesizeze ITM-ul. O echipă din cadrul acestei instituţii a efectuat cercetări în acest caz însă, în general astfel de reclamaţii sunt greu de soluţionat întrucît astfel de hărţuiri nu pot fi demonstrate, decît dacă ar fi fost martori sau ar exista înregistrări. În consecinţă, preşedintelui de asociaţie i s-a impus să întocmească un regulament interior în care să fie prevăzute şi sancţiuni pentru cei care îl încalcă. „În timpul controlului s-a constatat că angajatorul nu a întocmit, adus la cunoştinţă şi afişat Regulamentul de Ordine Interioară al asociaţiei în care să fie prevăzute sancţiuni disciplinare în condiţiile prevăzute de lege pentru angajaţii care încalcă demnitatea personală a altor salariaţi prin crearea de medii degradante, de intimidare, ostilitate, ofensatoare sau umilire prin acţiuni de discriminare şi să fie cuprinse prevederi privind interzicerea hărţuirii şi hărţuirea sexuală la locul de muncă”, a declarat Roxana Gavril, ofiţer relaţii mass media ITM. În acest condiţii, inspectorii de muncă au pus în vedere angajatorului, adică preşedintelui de asociaţie, ca în cel mai scurt timp să aducă la cunoştinţa angajaţilor Regulamentul de Ordine Interioară. De asemenea, i s-a pus în vedere ca, în cadrul unităţii să fie respectate cu stricteţe prevederile legii 202/2002 republicată privind egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei.
Pentru hărţuire la locul de muncă, Codul Penal pedepseşte hărţuirea unei persoane, care se manifestă prin ameninţare sau constrângere, având scopul de a obţine satisfacţii de natură sexuală. Presupune în mod necesar ca persoana care hărţuieşte să abuzeze de calitatea sau de influenţa pe care i-o conferă funcţia îndeplinită la locul de muncă. Pentru ca un caz de hărţuire sexuală să fie pedepsit penal, este necesar ca persoana hărţuită să facă plângere.