Amar vorbind, pare să fie o nouă modă a botoșănenilor. Sau a unora dintre ei, cei care locuiesc la case și care aruncă în fața porții reziduurile din toalete. Adică, pe românește urină amestecată cu fecale.
S-au obișnuit cu mirosul greu, s-au obișnuit și cu faptul că frecvent calcă în propriul rahat pe care-l cară în casă sau prin curte, ori pe unde merg de obicei.
Iar această practică este una obișnuită pe străzi precum Mușat Vodă, Vulturului, Eroilor, Moara de Foc, 1 Mai, Libertății, etc.
La fel s-a întâmplat săptămâna trecută într-o zonă a municipiului Botoșani, unde au ajuns echipele firmei Elsaco ce lucrează la extinderea sistemului de apă și canalizare.
”Pe data de 2 martie 2017, pe strada Zimbrului acolo unde de asemenea se extinde rețeaua de apă și canalizare, constructorul la un moment dat a fost forțat să oprească execuția lucrărilor din cauza faptului că niște cetățeni, printr-o conductă ilegală deversau apele uzate de la canalizare, direct în drum, exact ca în epoca medievală. Drumul s-a umplut de apă și reziduuri, lucrările nu au putut continua pentru că era noroi, era mocirlă și nici utilajele nu puteau intra prin acel noroi, nici piatra nu putea fi pusă, că s-ar fi amestecat cu noroi și nu ar fi rezultat o lucrare bună”,
Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani
În general, curg plângerile din partea oamenilor, cu privire la utilajele care le strică drumurile. Însă în multe dintre situații, lucrurile stau de fapt taman invers.
În ziua de joi, săptămâna trecută, cei de la Elsaco au oprit lucrările, însă când au revenit, vineri dimineață, un alt cetățean de la altă casă făcea același lucru.
Prin montarea noii conducte conducerea Primăriei speră ca toți cetățenii să se branșeze și să se comporte civilizat.
”Dlor nici măcar nu și-au făcut o fosă, pentru că în mod normal ar fi trebuit să aibă fose sau bazine vidanjabile pe proprietatea dlor. Nu au așa ceva și dau apele uzate în drum. Au niște conducte, de pe proprietatea lor, prin gard și dau drumul în stradă. Eu sunt absolut uimit că în anul 2017 se întâmplă asemenea lucruri. Nu am crezut că se poate așa ceva, să ne dăm reziduurile așa, în drum”,
Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani
Managerul de proiect a sunat la Poliția Locală care a ajuns în zonă însă nu se știe dacă au fost aplicate sancțiuni celor care și-au deversat reziduurile în stradă.
”Am făcut jumătate de drum, voiam să intru și pe cealaltă, când s-a întors omul cu utilajul, efectiv au deversat mizeria în drum, nu mai putea intra cu utilajul. Au fost cei de la Poliția Locală și Primărie. Nu este normal și corect ca în momentul în care execuți o lucrare, locatarii să-și deverseze fosa septică fix în drum. Spuneau că ei nu au canalizare. Cum are omul din curte, scoasă conducta care să deverseze direct în șanț, pe stradă. Pe Moara de foc, de la prima casă până jos, toate au așa. Miroase, dar așa stau, s-au obișnuit. Ei așa au făcut tot timpul.”,
Cornel Iurac, manager de proiect Elsaco
Nu se știe nici dacă reprezentanții Gărzii de Mediu au trecut vreodată pe vreuna dintre aceste străzi.