Trei case cuprinse de flăcări într-o singură zi, una a rămas fără acoperiș

Casele a trei familii din localitățile Mesteacăn, Oneaga și Unțeni au fost în pericol, în ultimele ore, din cauza unor incendii care au izbucnit în jurul coșurilor de fum.

 

La Unțeni a fost cel mai mare incendiu


Cele mai mari pagube s-au înregistrat în urma evenimentului produs la Unțeni, unde a ars acoperișul unei casei pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați.


La toate cele trei cazuri au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Corni, Curtești și Unțeni.


Pompierii vă reamintesc că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

 

Sfaturi de la pompieri


Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).


Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.


Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).


Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.


Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.