Tratoria, încă o afacere „cinci mii pe lună” la judeţ

Încă o unitate controlată de Consiliul Judeţean Botoşani este pe cale să perfecteze o afacere imobiliară cu unul dintre cele mai mari complexuri comerciale din municipiul reşedinţă. SC Nova Apaserv SA este foarte aproape de a se muta la Tratoria, clădire inaugurată în urmă cu şapte ani ca un centru comercial, dar care încet-încet a rămas fără clienţi. Business-ul seamănă izbitor cu cel perfectat deja între SC Parc Industrial Botoşani SA şi Uvertura Mall.

 


5.000 euro piaţa de la mall, 5.000 şi ceva sediul de la Tratoria

Astfel, şi într-un caz şi în celălalt, primul care a lansat ideea şi a menţionat locaţia a fost preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu. Apoi, atât la Uvertura Mall, cât şi la Tratoria Center exista o mare problemă: lipsa clienţilor; de la demisol pentru primul complex comercial, din întreaga clădire la cel de-al doilea. Asemănările izbitoare culminează cu suma: 5.000 de euro chirie pentru piaţa agroalimentară de la demisol, 5.000 şi ceva de euro chirie pentru noul sediu al SC Nova Apaserv SA. Pe lună, bineînţeles.

Nova Apaserv plăteşte chirie la falimentara Apa Grup

Deocamdată, contractul propriu-zis încă nu a fost semnat, potrivit conducătorului operatorului licenţiat de apă şi canalizare actul aflându-se în analiză la casa de avocatură contractată de societate la finele anului 2012. SC Nova Apaserv SA ar urma să închirieze parterul şi etajul 1 şi să i se pună la dispoziţie şi o parcare. În sediu nov apaserv apa grup prezent, societatea ocupă parterul şi două etaje din clădirea situată în strada Octav Onicescu, nivelul 3 fiind închiriat de la SC Apa Grup SA, societate aflată în faliment, iar nivelul 4 de la SC Locativa SA. Strămutarea ar fi justificată de faptul că lichidatorul judiciar de la fostul furnizor de apă şi canalizare a scos la vânzare etajul 3 al imobilului care în trecut a adăpostit Fiscul.
„Am redus din pază, mai câştigăm 160 – 200 milioane lei vechi de acolo şi vreau să aducem la un loc, economicul, tehnicul şi comercialul. Noi suferim că serviciul comercial este la Baia Centrală, acolo se adună banii, acolo sunt casierii, noi stăm aici, îi chemăm pe cei de acolo, se rupe legătura undeva, nu-i bun, nu-i logic. Una e când am toţi casierii la un loc, i-am văzut, îi chem, sunt sub ochii mei”, ne-a declarat Gabriel Cîrlan, director general SC Nova Apaserv SA.
Potrivit acestuia, Tratoria Center a venit cu cea mai bună ofertă, iar la varianta Carisma, vehiculată şi ea iniţial, s-a renunţat întrucât statutul juridic al clădirii nu este foarte clar, fiind scoasă la vânzare pentru o datorie la bancă.
„Din ofertele pe care le-am luat e cel mai mic preţ de pe piaţă care ni se poate oferi”, a mai spus Gabriel Cîrlan.

Cu banii pe chiria de la Tratoria s-ar lua într-un an şi opt luni sediul de la Apa Grup

Există unele probleme care pleacă de la faptul că imobilul nu a fost proiectat şi construit pentru a găzdui birouri, ci magazine, iar principala o reprezintă lipsa luminii naturale, lucru care contravine legislaţiei muncii. Directorul SC Nova Apaserv SA susţine însă că a convenit cu proprietarul clădirii să construiască ferestre, să asigure o intrare separată şi o parcare.
constantin dascaluLichidatorul judiciar susţine însă că invocarea scoaterii la vânzare a unei părţi a actualului sediu administrativ al SC Nova Apaserv SA nu reprezintă decât un pretext pentru perfectarea unei afaceri imobiliare.
„Nu există nici o presiune din partea mea. Ei tot caută un copac după care să se dea. Este un pretext ieftin. Eu nu fac politică, dar dacă ar ţine la societatea asta, ar avea în vedere puţin şi chiria. Realitatea este că ei vor cheltui mai mult”, a declarat Constantin Dascălu (foto dreapta), lichidatorul judiciar de la SC Apa Grup SA.
Acesta a scos la vânzare jumătate din actualul sediu al SC Nova Apaserv SA spre sfârşitul anului trecut la preţul de 500.000 de lei, adică în jur de 110.000 de euro, ceea ce ar însemna că din banii care s-ar da pentru chirie la Tratoria timp de un an şi opt luni s-ar achiziţiona etajul scos la vânzare de lichidator.
„Acesta este preţul la prima strigare”, a ţinut însă să precizeze Constantin Dascălu, arătând că la licitaţiile următoare, în condiţiile lipsei clienţilor, preţul va tot scădea, ajungându-se astfel la unul diminuat semnificativ.
Potrivit acestuia, în prezent societatea plăteşte 1.200 de euro chirie pe lună pentru 490 metri pătraţi în clădirea din Octav Onicescu. El susţine că, dacă şefii de la CJ Botoşani şi Nova Apaserv îşi doresc într-adevăr rezolvarea problemei sediului, atunci le poate oferi la 5 euro/mp un sediu într-o clădire special construită pentru birouri, cea ridicată de Vegastel în strada Teatrului (în spatele Romarga), unde, ”au şi geamuri, nu ar trebui să se mai chinuie”.

"E altă viaţă acolo şi avem totul la un loc acolo”

Reprezentanţii SC Nova Apaserv SA ar fi fost interesaţi de cumpărarea actualului Gabriel cirlan sediu dacă ar fi putut lua toată clădirea, lucru imposibil deoarece la etajele 1 şi 2 sunt amenajate locuinţe sociale.
„Oricum este mai curat, aici unde stăm este o cloacă. Şi ca să cumpăr un etaj… ce să fac, cumpăr un etaj într-un bloc? Ce mare afacere fac? Este mai curat şi mai frumos şi este o sută şi ceva de milioane lei vechi în plus care i-am câştigat din pază. Dintr-o lună de zile care plătesc pază punem sistem de supraveghere şi sistem de alarmă şi am rezolvat toată treaba. Deci, banii sunt de unde, i-am luat dintr-o parte şi i-am mutat în alta. E mai curat, e altă viaţă acolo şi avem totul la un loc acolo”, a menţionat Gabriel Cîrlan.

Vecini cu o sală de fitness

Furnizorul de apă şi canalizare ar ajunge prin mutarea la Tratoria să fie vecin cu nova apaserv tratoria center  „Gold Gym”, o sală de culturism şi fitness amenajată la ultimul etaj al clădirii. Complexul comercial de odinioară este unul părăsit aproape sută la sută de comercianţi. Mai funcţionează un loc de joacă pentru copii şi un magazin IT chiar la intrare, în rest nefiind utilizat vreun spaţiu. Chiar şi La Strada Gourmet, restaurantul deschis anul trecut acolo, s-a închis între timp.
În 2013 CJ Botoşani şi Nova Apaserv au încercat demararea procedurilor pentru a se reabilita Baia Centrală în vederea amenajării ca sediu administrativ al societăţii, însă costurile erau uriaşe şi nu putea fi susţinute de unitatea judeţului.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE DESPRE AFACEREA ASEMĂNĂTOR IZBITOARE DE LA UVERTURA MALL:
Piaţa de la mall, o afacere de 34 miliarde lei vechi „made in Ţurcanu” CJ – Parc Industrial – Uvertura
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
„Cochetării” cu foste "malluri de Botoşani" pentru sediul de la Nova Apaserv
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
 Şefii CJ şi cei de la Apă pregătesc o mega-afacere - sediu de un milion de euro pentru unitatea care face concedieri pe bandă rulantă